Annons
X
Annons
X

Förhör med Schibbye och Persson offentliggjorda

Sveriges ambassad i Etiopien har översatt förhörsdokument med Martin Schibbye och Johan Persson. I dokumenten finns bland annat suddiga bilder som påstås visa de båda journalisterna hållandes i vapen. ”Besvärande”, säger svenskarnas advokat Thomas Olsson till Ekot.

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye. Foto: SCANPIX

I de förhörsdokument som Sveriges Radio har tagit del av finns bland annat en beskrivning av hur Johan Persson och Martin Schibbye till fots och med bil reste mot Ogadenområdet. I dokumenten finns även en lista över beslagtagna saker och researchfrågor, samt suddiga bilder som påstås föreställa de båda journalisterna hållandes i vapen. Enligt åtalet har de både svenskarna fått vapenträning. Tidigare har det bara varit Persson som sagts hålla i vapen på bild.

När Ekots reporter visar upp bilderna för Schibbyes och Perssons advokat Thomas Olsson, är det första gången han ser dem.

– Jag finner inte dem särskilt allvarliga. På juristspråk skulle man säga att de är besvärande ända tills den punkt där man kan kartlägga var bilderna har tagits.

Annons
X

Olsson berättar att kontakterna med de etiopiska försvarsadvokaterna går trögt. Han undrar om de gör sitt yttersta och är orolig för att manuset för rättegången redan är skrivet, enligt Ekot.

– Att alla bara agerar för att fullgöra sina roller och att det helt enkelt rör sig om en skådeprocess. Att advokaterna förefaller vara så passiva är något som har fått mig att reagera.

Tomas Olsson försöker nu övertyga svenska redaktörer, som har fått erbjudande att köpa artiklar av Schibbye och Persson, att resa till Etiopien och vittna om att svenskarna var i området för att göra reportage - inte bedriva terrorverksamhet. Risken är dock att även de då riskerar fängelse, menar Olsson.

– Det är en fråga som vi håller på att reda ut, vad de eventuellt får för ställning när de kommer ner till Etiopien och om de riskerar att bli anklagade för någonting, enbart på den grund att de har uttryckt intresse för att publicera det här reportaget, säger han.

På tisdag ska åklagaren göra sin framställan inför rätten, och enligt etiopisk lag är det först då som domaren bestämmer om det ska bli en rättegång eller inte. Men eftersom att landets premiärminister Meles Zenawi redan har sagt att svenskarna är skyldiga är det högst sannolikt att det blir en rättegång, menar Thomas Olsson.

– Det ska vara ganska mycket civilkurage i en domare som säger att det här är bara struntprat, det här slänger vi ut. Jag tror nog vi kan räkna med en rättegång.

Annons
Annons
X

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X