Annons
X
Annons
X

Svenskarna som vill dö för islam

Varför vill unga infödda svenska män offra sina liv i jihad? Oscar Hedins tar avstamp i den frågan i dokumentärfilmen Det svider i hjärtat.

Svenske konvertiten Ralf Lennart, alias Abu Usama el Swede, och filmarna Oscar Hedin i Bosnien för att besöka den förste svenske självmordsbombaren.
Svenske konvertiten Ralf Lennart, alias Abu Usama el Swede, och filmarna Oscar Hedin i Bosnien för att besöka den förste svenske självmordsbombaren.

Den 17 december 1999 fullbordade svenske Hassan, 24 år och uppvuxen i Kvänum på Varaslätten, sin livsgärning. En prickskytt träffade honom med en kula i huvudet där han stod i en skyttegrav i Tjetjenien, och enligt de närvarande jihadkrigarna föll Hassan på knä som i en sista bön till Allah innan han blev martyr. Hemma i Sverige lämnade han en gravid hustru efter sig.

Ett liknande öde mötte svenske Mikael, född och uppvuxen på gränsen mellan Östermalm och Norrmalm. Mikael uppfyllde sin dröm – under namnet Abu Musab – i det heliga kriget i Bosnien något år tidigare, och lär ha varit Sveriges första egenproducerade martyr.

Oscar Hedins dokumentärfilm Det svider i hjärtat (som hade biopremiär igår) skildrar svenskar som drömmer om att stupa i strid för islam. Med avstamp i frågan om varför unga infödda svenska män vill offra sina liv i jihad tar Hedin med åskådaren till islamistmiljöer här hemma och utomlands. I filmen möter man Mirsad Bektasevic, den unge göteborgare som sitter fängslad i Bosnien efter att ha ertappats i färd med förberedelserna att bli den förste svenske självmordsbombaren. Och man träffar hans vänner hemma i Hammarkullen som delar visionen om martyrskapet som livets yttersta mål. Under filminspelningens gång reser göteborgaren Muhammed för att möta sitt öde som martyr med islamisterna i Somalia.

Annons
X

Det handlar om pojkar och män. I våra förorters islamistmiljöer råder strikt könssegregation. När kamerateamet är närvarande stänger en islamisthustru in sig i sovrummet. Och när Hedin frågar varför han aldrig får träffa kvinnan får han svaret att det är poänglöst att filma henne: av henne syns ändå bara en strimma vid ögonen. Resten är täckt av burqan.

Filmen presenterar tydligt de gemensamma nämnarna för denna första generation svenska heliga krigare. De skiljer sig inte från de faktorer som ofta finns i bakgrunden för andra som ställer sig utanför samhället. Socialt utsatta miljöer, osäkra hem- förhållanden, småbrott och strulighet i tonåren. Det mest slående exemplet är svenske konvertiten Ralf Lennart, mest känd på internet som propaganda-spridaren Abu Usama el Swede, som innan han blev jihadist hunnit vara både nazist, fotbollshuligan och våldsbrottsling.

Den här bilden stämmer inte riktigt med vad vi vet om jihadister i andra länder. Ingen undgick väl sommarens ”läkare utan gränser” i Storbritannien, och den stora förekomsten av ingenjörer i terroristgrupper är väl belagd. Kanske beror skillnaden, som Oscar Hedin antydde när jag talade med honom efter filmen, på att Sverige har haft ett annat invandringsmönster än exempelvis England. Arbetskraftsinvandring och kolonial historia har där skapat en muslimsk medelklass som Sverige, som mest haft asylinvandring, ännu inte har.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hedin vill förstå varför, och han lyckas bra med att förmedla det i filmen. Men som terrorism- forskaren Magnus Norell sade i en intervju angående filmen så hjälper denna förståelse bara en bit på vägen. Den lär oss inte hur vi löser problemet, och den hjälper oss inte att undvika konflikt.

  Frågan är snarast hur nästa generation martyrer kommer att se ut. Filmen ger en ledtråd. I en moské i Helsingborg får man se den unge och karismatiske svenske predikanten Anas Khalifa hålla i en perverterad variant av kyrkans barntimmar. Han förklarar inför tindrande barnaögon att paradiset har hundra särskilda nivåer bara för dem som blir martyrer och offrar sitt liv i strid för sin religion. De närvarande föräldrarna nickar gillande.

  Annons
  Annons
  X

  Svenske konvertiten Ralf Lennart, alias Abu Usama el Swede, och filmarna Oscar Hedin i Bosnien för att besöka den förste svenske självmordsbombaren.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X