Annons
X
Annons
X

Svenskarna rekordshoppar på nätet

Mat, möbler och byggvaror ökar mest i försäljning när svenska konsumenter öppnar plånboken digitalt. Totalt handlades varor från företag på nätet för rekordsumman 50 miljarder kronor 2015, enligt e-barometern som släpps i dag. Samtidigt pressas svenska e-handelsföretag av allt hårdare konkurrens från utländska aktörer.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

**Det finns tre **huvudanledningar till att e-handeln fortsätter att öka kraftigt. Samhället digitaliseras på bred front, de stora företagsjättarna satsar allt mer på digitala koncept och konsumenter blir allt mer bekväma med att knappa in kontokortsuppgifter på nya hemsidor.

Det bidrog det till att försäljningen av varor på internet växte med 19 procent förra året, och omsatte 50 miljarder kronor, enligt e-barometern som släpps i dag av PostNord i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research.

Inte sedan finanskrisen har den årliga tillväxten ökat lika snabbt. Jämfört med detaljhandeln i butik är tillväxttakten för e-handeln nu tre gånger så hög. Med andra ord rådde shoppingfeber på nätet hela förra året.

Annons
X

– Det är den starkaste tillväxten på flera år. Det är intressant att vi fortfarande lyckas få starka tillväxttal trots att e-handeln börjar bli allt mer mogen, sägen Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord.

Foto: Alexander Rauscher

Störst på e-handel är fortfarande kläder, skor och hemelektronik, men de mindre branscherna knappar in på de forna jättarna. Mest ökade försäljningen inom livsmedelshandeln på nätet, med 40 procent förra året. Samtidigt syns en inredningstrend som ger skjuts åt både bygghandeln och möbelförsäljningen, som ökade med 38 respektive 34 procent.

– Livsmedel och byggvaror var förra årets två största nätraketer, säger Carin Blom.

Hon tror att tillväxten inom e-handeln kommer att hålla i sig framöver:

– Nu har nästan varenda köp någon typ av digitalt inslag i sig och vi rör oss allt mer mellan olika kanaler. Men konsumenter kommer att bli allt mer digitala i allt som de gör och det kommer att driva e-handeln ytterligare.

**Samtidigt blev det förra året **tydligt att svenska e-handelsföretag får allt hårdare konkurrens från globala aktörer. Carin Blom uppskattar att svenska konsumenter i nuläget handlar mer från utländska sajter än vad e-handelsföretagen exporterar.

Tröskeln till att handla från en utländsk e-butik är särskilt låg bland yngre konsumenter.

– Svenska e-handelsföretag konkurrerar med hela den stora internationella marknaden, inklusive mot uppstickare från Kina såsom Alibaba och AliExpress, säger Carin Blom.

I dag är ungefär var femte e-handelsköp från ett utländskt företag. Nivån har legat relativt stadig under de senaste två åren, men under samma period har utrikeshandeln hållits tillbaka av den låga svenska kronan. Växelkursen har också bidragit till att varor från USA och Storbritannien har framstått som mindre attraktiva än varor från Tyskland och Kina.

E-handeln går emot att bli allt mer gränslös. Även Andreas Svensson, senior konsult på HUI Research, spår att det kommer att sätta press på svenska aktörer i framtiden.

– Det kommer att bli en hårdare konkurrens för de svenska detaljisterna på nätet när det blir enklare för utländska aktörer att nå de svenska konsumenterna, säger Andreas Svensson.

Han anser utländska företag kan ha dragit sig för att ge sig in på den blågula marknaden tidigare då den svenska marknaden är relativt liten och det krävs någon typ av insats för att skapa en relation till svenska konsumenter.

**Kinneviksägda klädbutiken **Zalando, med huvudsäte i Berlin, har länge stått ut som en av de främsta e-handelsaktörerna i Sverige. Framgången bygger enligt Andreas Svensson på ett tilltal som ger konsumenten uppfattningen att bolaget är svenskt, trots att det har sitt huvudkontor i Tyskland.

– Nu är den svenska ekonomin lite av ett utropstecken i Europa. Det är klart att utländska företag då riktar blickarna mot Sverige och att det kommer att göras fler insatser liknande dem som vi tidigare har sett från Zalando.

Foto: Alexander Rauscher
Annons
Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 1 av 3
Foto: Alexander Rauscher Bild 2 av 3
Foto: Alexander Rauscher Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X