Annons

Svenskarna ratar grönt

Svenskarna är betydligt sämre på att äta frukt och grönsaker än genomsnittet i Europa. Vi hamnar först på 17:e plats bland 28 undersökta länder. Inte ens var tionde svensk följer rådet att äta fem frukter och grönsaker om dagen.

Publicerad

Alla nordiska länder hamnar på nedre halvan av frukt och grönsaksligan i Europa medan Medelhavsländerna hamnar på den övre.

– Det visar att vi har en hel del att jobba med. Vi borde äta dubbelt så mycket som vi gör i dag, konstaterar kostexpert Ulf Bohman, chef för nutritionsavdelningen inom Livsmedelsverket.

Linda Fritiofsson, 22 år, Stockholm: – Nej, inte riktigt. Men jag äter alltid en eller två frukter om dagen, mest äpplen. Och någon grönsak blir det till maten, oftast gurka.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 1 av 5

Alexander Zimin, 19 år, Värmdö: – Nej, jag har inte varit duktig senaste året. Men när jag börjar plugga och träna igen i höst blir det nog mer. Nu blir det mest någon banan, men knappast några grönsaker.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 2 av 5

Barbro Carlsson, 64 år, Ljusdal: – Ja, absolut. Jag odlar själv vid mitt torp och äter mycket bär och frukter nu. Jag tycker mycket om kålrot, majsrova och vitkål som jag också odlar själv.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 3 av 5

Fiez Miskoni, 41 år, Södertälje: – Ja, jag ska just gå och handla på torget. Men det är jättedyrt i Sverige. Jag äter ändå mycket banan och äpplen, lök och vitlök för jag vet att det är mycket bra för hälsan.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 4 av 5

Karl-Erik Holm, 67 år, Långshyttan: – Nej, det tror jag knappast, även om jag inte petar bort grönsaker från tallriken. Jag äter det som finns hemma, kanske något äpple om dagen.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons