Annons
X
Annons
X

Svenskarna nobbar nationaldagen

Jultomte och gran på julafton, nubbe till sillen på midsommarafton. Och både eld och fyrverkerier på Valborgsmässoafton. Men hur firas svenska nationaldagen? Inte alls, för nästan tre av fyra svenskar. Nationaldagen har helt enkelt inget folkligt stöd, enligt etnologen Agneta Lilja.

50 000 ballonger i svenska flaggans färger gult och blått släpptes vid Logårdstrappan på Skeppsbron nedanför Slottet på nationaldagen 2008.
50 000 ballonger i svenska flaggans färger gult och blått släpptes vid Logårdstrappan på Skeppsbron nedanför Slottet på nationaldagen 2008. Foto: SCANPIX

Medan norrmännen ägnar sig åt ett frenetiskt flaggviftande den 17 maj, firar de flesta svenskar inte alls den svenska nationaldagen. Det fanns helt enkelt inget behov av en nationaldag den 6 juni, enligt Agneta Lilja, etnolog på Södertörns Högskola som forskat kring traditioner.

– Det fanns inget behov nedifrån folket, den här dagen har införts uppifrån. Och sådant funkar aldrig, säger hon.

En intervjustudie som kommunikationsbyrån GFK gjort bland 1015 svenskar i åldern 15-84 år, visar att bara 27 procent firar nationaldagen.

Annons
X

En tredjedel av de tillfrågade visste heller inte varför nationaldagen firas just den 6 juni.

Att veta hur man ska fira nationaldagen är ett annat problem, enligt Agneta Lilja. Man vet helt enkelt inte hur man ska göra. Att gå i parader och hurra för kungen ligger helt enkelt inte för oss svenskar, menar hon.

– Svenskarna älskar sitt land, men vi uttrycker det på helt andra sätt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men norrmännen firar mer än gärna sin nationaldag med både parader, flaggor och med att hurra för kungafamiljen – något som beror på historiska skillnader, anser Agneta Lilja.

  – Norrmännen har varit under både danskt och svenskt välde under flera århundraden och har säkert ett behov av att uttrycka det här som en slags självständighet.

  Vi förstår heller inte innebörden i dagen, varför just den dagen ska firas, menar hon. Att Gustav Vasa blev kung just den dagen 1523 eller att regeringen skrev under regeringsformen 1809, kopplar inte alla ihop med att det bör firas.

  Det är inte heller det faktum att dagen är förhållandevis ny som gör att vi inte bryr oss så mycket om den – nyare högtider än så, som Halloween och Alla hjärtans dag, har vi glatt tagit till oss och gjort till våra egna högtider, högtider som enligt Agneta Lilja till skillnad från nationaldagen fyllde ett behov.

  Under en omröstning för några år sedan var det midsommar som korades till den populäraste svenska högtiden, berättar Agneta Lilja.

  – Egentligen så borde man ha gjort midsommar till nationaldagen, det hade varit smartare. Då hade man motsvarat ett folkligt behov. Man behöver en fest där.

  Nationaldagens hopp står nu till hembygdsföreningarna, tror Agneta Lilja. Oavsett ort så satsar hembygdsföreningen på sitt nationaldagsfirande.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se ”Därför firar vi nationaldagen” svd.se ”Det är en farlig drog vi leker med” svd.se ”Folk är snälla och männen snygga” svd.se
  Annons
  Annons
  X

  50 000 ballonger i svenska flaggans färger gult och blått släpptes vid Logårdstrappan på Skeppsbron nedanför Slottet på nationaldagen 2008.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X