X
Annons
X

Svenskarna köper alltmer fet mat

Vinnare i kriget mellan smör- och margarinförespråkare är – båda sidor. Försäljningen av både smör och lättmargarin ökar enligt nya siffror. Samtidigt blir feta livsmedel som grädde, ost och ägg allt vanligare i svenskarnas matkasse, visar SvD:s genomgång.

Smörkonsumtionen fortsatte upp under 2012, enligt preliminära siffror från Jordbruksverket. Det är fortfarande mycket långt till 1960-talets nivåer då svenskarna konsumerade närmare tio kilo smör per person och år, men ändå en fördubbling till tre kilo från millennieskiftets bottennotering.

Det betyder emellertid inte att en solklar vinnare kan koras i det infekterade smör–margarin-kriget. Även margarinkonsumtionen har nämligen ökat de senaste två åren, särskilt av lättmargarin, efter en minskning under 2000-talet.

Vilka fetter som är nyttiga och onyttiga enligt Livsmedelsverket, ifrågasätts alltmer.

Foto: MALIN HOELSTAD/SVD Bild 1 av 2

Svenskarnas konsumtion av ägg och ost ökar efter att ha gått ner i början av 2000-talet.

Foto: MALIN HOELSTAD/SVD Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X