Annons
X
Annons
X

Svenskarna döms för terrorbrott

De två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har befunnits skyldiga för både terrorbrott och olaglig inresa i landet – åklagaren kräver minst 15 års fängelse.

En dom som nu fått statsminister Fredrik Reinfeldt att reagera:

”De bör så snart som möjligt försättas på fri fot för att också kunna återförenas med sina familjer i Sverige”, skriver Reinfeldt i uttalande.

[object Object]
Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye. Foto: SCANPIX

Att svenskarna fälls på båda åtalspunkterna är mycket allvarligt, de riskerar nu ett långt fängelsestraff. Åklagaren krävde att svenskarna får minst 15 års fängelse.

Försvaret vädjade om ett kort straff, med argumenten att de är tidigare ostraffade och att de har samarbetat med myndigheterna.

Straffet meddelas den 27 december, alltså tisdag i nästa vecka, framkom i samband med att rättsförhandlingen avslutades.

Annons
X

– Det blir fler ronder, hann Martin Schibbye viska till publiken när han fördes ut.

Statsminister Fredrik Reinfeldt skriver i ett uttalande att regeringen nu tar kontakt, på hög nivå, med den etiopiska regeringen i ärendet.

”Vår utgångspunkt är och förblir att de varit i landet på ett journalistiskt uppdrag. De bör så snart som möjligt försättas på fri fot för att också kunna återförenas med sina familjer i Sverige”, skriver Reinfeldt.

Utrikesminister Carl Bildt skriver så här på Twitter:

”Sverige ser med stort allvar på det hårda straffet mot de svenska journalisterna i Etiopien. Vi kommer att fortsätta arbeta för att ta de ska friges”.

Johan Persson kunde på vägen ut ge sin mamma en stor kram och kyss, rapporterar TT:s utsända.

De anhöriga ska hålla presskonferens klockan 12.

SvD:s Jan Blomgren rapporterar på plats från Addis Abeba om den 55 minuter långa redogörelsen i rättssalen.

– Domaren har gått igenom vad försvaret och åklagaren har sagt. Han sade att det fanns en konflikt mellan de båda åtalades försvar och det material som åklagaren har visat, bland annat en video där svenskarna håller i ett vapen.

LÄS MER:
SvD:s utsända i Addis Abeba om reaktionerna efter domen – ”De anhöriga såg bestörta ut”

Schibbyes och Perssons anhöriga är i Addis Abeba för att stödja svenskarna, så som de varit under alla de tidigare momenten i rättsprocessen.

De två svenskarna såg samlade ut när de fick domen, rapporterar TT:s utsända.

Domaren gick i princip helt på åklagarsidans linje. Han konstaterade i sina kommentarer i rättssalen att Martin Schibbye och Johan Persson ”använt sitt yrke som täckmantel för att gå terroristernas ärenden”.

Martin Schibbyes fru Linnea Schibbye Steiner, hennes far Olle och Martins mor Karin är på plats tillsammans med Johan Perssons föräldrar Kjell och Kristina, rapporterar TT:s utsända.

– Domen är inte överraskande om man ser till situationen i Etiopien, där civilsamhället står under oerhörd press just nu och journalister fängslas en masse. Dessutom har det varit tydlig att fallet legat upp på regimnivå, säger Kjetil Tronvoll, professor och expert på Etiopien vid International Law And Policy Institute i Olso, till SvD.se.

Vad kommer att ske nu?

– Det första blir förstås att vänta på besked om påföljden. Sedan blir det ett dilemma för försvarssidan om man ska överklaga till Supreme Court eller inte, säger Kjetil Tronvoll, som konstaterar att en process i etiopiska HD kan bli mycket utdragen.

Etiopisk lagstiftning ger utrymme för så kallad benådningsrätt. För Johan Persson och Martin Schibbye skulle en eventuell benådningsprocess innebära att det måste skriva på ett dokument där de medger sin skuld.

– I normalfallet kan det dröja ett par år innan en benådning kan bli aktuell. Men mycket talar för att det skulle gå snabbare här. Två fängslade internationella journalister innebär att sökarljuset från omvärlden riktas mot förhållanden i Etiopien och det önskar förstås inte regimen, säger Kjetil Tronvoll till SvD.se.

Enligt Kent Öberg vid UD:s presstjänst finns det en plan för alla tänkbara scenarier, och alltså även den fällande domen.

Men UD hade strax efter nio på onsdagen inte fått tillgång till domen, och därför ville Öberg inte uttala sig om möjligheter till benådning och processen kring ett sådant förfarande.

Läs mer: Journalister dömda för terrorbrott

Svenskarna huvudnyhet i Etiopien

Carl Bildt:
Vi har fört en tydlig diplomati

Domen:
Svenskarna anses skyldiga till terrorbrott

SvD:s utsända i Addis Abeba:
De anhöriga såg bestörta ut

Jan Eliasson:
Viktigt att Sverige agerar nu

Etiopienexpert:
Jag är överrraskad

Amnesty:
Det är oerhört allvarligt

**Reportrar utan gränser:
**
Hårt slag mot den tysta diplomatin

SJF:
Det är en katastrof

SvD:s redaktionschef:
Den blinda makten visade sitt ansikte

Tidningsutgivarna:
Carl Bildt borde ha agerat tydligare

Den blinda makten visade sitt ansikte blog.svd.se

TT

Annons
Annons
X

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X