GhabeSvenskarna blir aldrig mer än okänsliga troll

Adel Darwish och Nathalié Williamsdotter.
Adel Darwish och Nathalié Williamsdotter. Foto: Lucky Dogs

Flyktingen Monir söker sig ut i skogen för att få ro. Där, vid en djup tjärn, möter han Moa och de blir snart ett hemligt kärlekspar. ”Ghabe” är en svartvit saga där alla har sina fasta roller.

Under strecket
Publicerad
Lucky Dogs
Foto: Lucky Dogs
Annons

I pressmaterial står att ”Ghabe”, som betyder skog på arabiska, utspelar sig 2015 när 160 000 asylsökande anlände till Sverige från krigets Syrien. Inget av detta syns i filmen. Det finns varken något när, var eller varför. Filmen börjar med att en grupp flyktingar, vars gemensamma nämnare är att de talar arabiska men även engelska, anländer till en röd stuga – ”blodröd” tycker flyktingarna – under den svenska sommaren med hjälp av några svenskar. Så småningom får vi veta att de väntar på uppehållstillstånd.

Flyktingarna består av en familj med mamma, pappa, barn och två män: en äldre, Farid, och en yngre, Monir. Monir, spelad av Adel Darwish, är filmens huvudperson. Det är genom hans ögon vi möter det nya okända landet och dess underliga människor. Monir lider av posttraumatisk stress. Skarpa ljud lockar fram bilder av bombplan och brinnande hus. Han rids av mardrömmar. Han söker sig ut i skogen. En skog som har lånat tydliga drag från John Bauer med höga träd, mjuk mossa, skrovliga stenar och en djup tjärn, allt överdådigt skildrat genom Carl Rasmussens lätta kamera.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons