Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Svenskar vet inte hur mycket skatt de betalar

Ledarbloggen

Hur mycket skatt betalar vi i Sverige? Mer än vi tror. De flesta svenskar har ingen aning om hur högt skattetrycket är.

Svenskt Näringsliv har låtit Sifo fråga 1000 personer om skattenivåerna i Sverige. Fastän vanliga löntagare betalar 52 procent av löneutrymmet i olika skatter tror allmänheten i genomsnitt att nivån ligger på 34 procent.

När folk tror att de betalar två kronor i skatt betalar de alltså i verkligheten tre.

Annons
X

Nästan alla, 94 procent, underskattar skattetrycket. Men särskilt unga tycks ha en skev bild. I åldersgruppen 15 – 29 år tror två av tre att skattenivån ligger under 30 procent.

Jämfört med motsvarande mätning 2003 har kunskaperna om skatterna försämrats. Analytikerna på Svenskt Näringsliv misstänker att detta delvis kan bero på Skatteverkets förenklade deklarationssystem, där skattebetalarna ofta aldrig kommer närmare de faktiska uträkningarna än ett sms.

I synnerhet tycks arbetsgivaravgifterna vara förvirrande. En överväldigande majoritet tror att dessa avgifter primärt är en skatt på företagaren, och inte på den anställde. En bidragande förklaring kan vara att blott en tredjedel av arbetsgivarna redovisar skatterna på lönebeskeden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Skattesystemet borde bli mer transparent.

  Annons
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X