Annons
X
Annons
X

Svenskar tror på kärnkraft

Mitt under det utdragna kärnkraftshaveriet i Japan har tre av fyra svenskar mycket eller ­ganska stort förtroende för den svenska kärnkraften. Det visar en färsk SvD/Sifo-mätning där det även framgår att hälften av Miljöpartiets väljare känner stort förtroende för kärnkraften.

Forsmark kärnkraftsverk. Reaktorerna Forsmark 1, 2 och 3
Forsmark kärnkraftsverk. Reaktorerna Forsmark 1, 2 och 3 Foto: TOMAS ONEBORG

De senaste veckorna har det kommit en rad opinionsmätningar som rör kärnkraften. Bakgrunden är förstås den allvarliga olyckan i Fukushima som fått upp kärnkraftsfrågan ordentligt på bordet igen. I SvD:s egen mätning som vi bett Sifo göra ställs frågan ”Hur stort förtroende har du för den svenska kärnkraften? Resultatet visar att 17 procent av de 1 000 tillfrågade har ett mycket stort förtroende. Delar man upp det efter kön är det en av fyra män som känner mycket stort förtroende medan det bara är en av tio kvinnor som gör det.

Tar man dessutom med dem som känner ett ganska stort förtroende är det 72 procent som gör tummen upp för den svenska kärnkraften. Mot detta står 25 procent som känner litet eller inget alls förtroende för kärnkraften. Här är det nästan en av tre kvinnor och var femte man som inte riktigt litar på kärnkraften.

Det är också tydligt att gruppen 30 till 49 år är mest positiv till kärnkraften, att var fjärde stockholmare och att de folkpartistiska och moderata sympatisörerna känner störst förtroende för detta energislag. Minst förtroende finns hos Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men inom båda partierna är det hälften av väljarna som har stort eller ganska stort förtroende.

Annons
X

– Trots Japan är alltså förtroendet starkt, men det är nog också så att många ger sin syn på just den svenska kärnkraften, att man uppfattar den som säker och att det samtidigt är osannolikt med en jordbävning och tsunami i våra trakter, säger Toivo Sjörén, chef för opinionsmätningarna hos Sifo.

Eftersom exakt den här frågan inte ställts tidigare är det inte möjligt att jämföra med någon tidigare mätning. Men i en annan mätning som Novus Opinion gjort för TT:s räkning ställs frågan om förtroendet för svensk kärnkraft ökat, minskat eller är oförändrat efter katastrofen i Japan. Här säger tre procent att det ökat, 13 procent att det minskat och att det är oförändrat för 82 procent.

Även vindkraftbolaget 02 har låtit Sifo göra en undersökning som pekar på att fyra av tio svenskar blivit mer tveksamma till kärnkraft. Den trenden är extra tydlig bland kvinnorna.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Också DN har gjort en mätning där Synovate frågat om vad man tycker om den framtida användningen av kärnkraft som energikälla i Sverige.

  Samma fråga ställdes 2008 och här har opinionen svängt rejält. Jämförelsen visar att 36 procent nu vill avveckla kärnkraften mot tidigare 15 procent. 36 procent vill behålla kärnkraften mot 33 procent 2008 medan bara 21 procent vill bygga ut kärnkraften mot 47 procent för tre år sedan.

  SOM-institutet i Göteborg gör varje år en undersökning med 3000 personers inställning till energi och kärnkraft och nu har resultaten för 2010 blivit klara. Då ska man minnas att frågorna ställdes i november förra året, alltså långt före olyckan i Japan.

  Mätningen visar bland annat att 52 procent vill fortsätta att använda kärnkraften på lång sikt medan 30 procent vill avveckla den. 18 procent har ingen åsikt.

  Jämfört med 2009 har opinionen inte rört på sig, men på tio år är svängningen kraftig. Då ville 44 procent avveckla mot 36 som ansåg att man ska fortsätta använda kärnkraften.

  Annons
  Annons
  X

  Forsmark kärnkraftsverk. Reaktorerna Forsmark 1, 2 och 3

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X