Tre svenskar skadade i Bryssel – en allvarligt

Tre svenskar skadades i terrordåden i Bryssel. En av dem, en kvinna som arbetar för EU-kommissionen, skadades allvarligt.

– En svensk kvinna befinner sig på sjukhus, enligt uppgift allvarligt skadad, uppger Johan Tegel vid utrikesdepartementets presstjänst för TT.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Människor lämnar flygplatsen Zavendem efter explosionerna.

Foto: AP
Annons
Dödliga explosioner skakar Brysselljsp.lwcdn.com

Den svenska kvinnan befann sig i tunnelbanan när en självmordsbombare slog till vid stationen Maelbeek. Hon är i 40-årsåldern och arbetar för EU-kommissionen, uppger NSD som har talat med anhöriga till kvinnan.

– Hon har undvikit tunnelbanan i några månader, sedan har hon uppenbarligen åkt tunnelbanan i morse, säger kvinnans syster till tidningen.

Ytterligare en svensk, en man, är lindrigt skadad och vårdas på sjukhus, enligt Johan Tegel, tillförordnad chef för UD:s presstjänst.

En tredje svensk, också man, är lindrigt skadad och inte på sjukhus.

UD står i kontakt med anhöriga, säger Tegel.

Han påpekar också att telefonförbindelserna med Bryssel varit dåliga under dagen, och att UD har kontakt med anhöriga till ett fåtal svenskar som ännu på kvällen inte har kunnat nås.

Annons
Annons

Människor lämnar flygplatsen Zavendem efter explosionerna.

Foto: AP

Många svenskar i Bryssel berörs av de dödliga dåden på flygplatsen och i tunnelbanan.

EU-parlamentarikern Malin Björk (V) var också nära flygplatsdåden.

– Vi var i ankomsthallen, som ligger nedanför där det hände. Det började rasa ner murbruk och saker från taket, berättar hon på telefon.

TT: Förstod du att det var en attack?

– Nej, först trodde jag att det var något väldigt tungt som föll. Men vid den andra explosionen, då förstod vi att något var väldigt, väldigt fel. Vi var i en hall innan den sista tullkontrollen och när det smällde så öppnade de och lät alla springa.

Totalt bor omkring 6 000 svenskar i Belgien och flera blågula bolag är verksamma där. På svenska konsultföretaget BTS Brysselkontor, omkring 500 meter från tunnelbanestationen Maelbeek där ett annat dåd inträffade, har man följt myndigheternas uppmaning att "stanna där ni är".

– En enorm aktivitet pågår utanför. Jag ser poliser, ambulanser, militärer och helikoptrar, berättar seniorkonsulten Annelien Degadt för TT på telefon.

Människor lämnar flygplatsen Zavendem efter explosionerna.
Människor lämnar flygplatsen Zavendem efter explosionerna. Foto: AP

Situationen är skrämmande, tillstår Degadt, även om hon väljer att inte se det inträffade som en attack mot hennes hemstad.

– Det här är riktat mot Europa, det kunde ha hänt varsomhelst. Men terrorismen har aldrig känts så nära.

Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström säger att det inträffade är helt fasansfullt.

– Man har varnat för att det har legat i luften, helt förvånad är jag inte, men man blir ändå jättechockad när det händer. Det är vanliga människor på väg till jobbet, och det är påsklov också. Det var säkert mycket familjer på flygplatsen.

Hon var själv på ett flygplan mot Bryssel när kaptenen meddelade att det hade explosioner ägt rum. Planet dirigerades om till Tyskland.

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Anna Hedh anlände till EU-parlamentet innan dåden skett. Alla i parlamentet har uppmanats att stanna kvar och möten har ställts in.

– Man känner en väldig oro som går över i ilska, säger Hedh.

Svenska kyrkan i Bryssel är redo att hjälpa drabbade svenskar.

– Vi står i beredskap för de svenskar som bor här. Nu kan vi bara följa vad som sker och ta del av den information som kommer från UD, säger kyrkoherden Gudmund Erling.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons