Annons
X
Annons
X

Svenskar köper mindre sprit på utlandsresan

Svenskarna konsumerar allt mindre mängder alkohol. Sedan toppåret 2004 har den totala alkoholkonsumtionen sjunkit med tio procent och det är framför allt införseln vid utlandsresor som minskat. Ett undantag är gruppen medelålders kvinnor som ökade sitt drickande under förra året.

På Systembolaget ökade försäljningen med nära tre procent under förra året. Men det påverkar inte den totala alkoholkonsumtionen särskilt mycket eftersom Systembolaget bara har en marknadsandel på drygt 50 procent. I stället drog svenskarna ner på sina inköp under fjolåret – främst genom att ta in mindre mängder sprit, vin och öl vid utlandsresor samt att smugglingen och drickandet på restaurangerna också minskade.

– Resandeinförseln gick ner med omkring nio procent. Visserligen ökade den från Tyskland, men gränshandeln med Danmark och övriga EU-länder sjönk rejält. De höga bensinpriserna och den svagare kronan förklarar säkert en del, men också att det är så krångligt att ta med sig flaskor på flyget, säger alkoholforskaren Mats Ramstedt på Sorad, centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet som sammanställer den svenska alkoholstatistiken.

Peter Nielsen, chef för underrättelseenheten vid Tullverket i Malmö, har inte märkt att resandeinförseln har minskat.

Annons
X

– Vi har lika många beslag som tidigare både vid Öresundsbron och i Helsingborg. På totalen ser vi ingen skillnad, däremot stämmer det att gränshandeln är mycket mindre i Helsingör medan den fortsätter som förut med Tyskland. Många uppfattar nog att det är lönsamt att åka de extra milen genom Danmark för att köpa ännu billigare i de tyska färjelägena, säger han.

Sorads uppgifter bygger på intervjuer med sammanlagt 18 000 slumpvis utvalda personer om hur de skaffar sig sin alkohol och hur deras konsumtion ser ut.

– Visst finns det en osäkerhet i vårt material, men vi försöker också förfina våra bedömningar genom att samarbeta med branschorganisationerna och med de berörda myndigheterna, säger Mats Ramstedt.

Vid det svenska EU-inträdet 1995 låg totalkonsumtionen på motsvarande 7,8 liter ren alkohol per svensk över 16 år. Tio år senare hade konsumtionen ökat med 30 procent till hela 10,5 liter ren alkohol. Därefter har konsumtionen minskat och 2008 låg den på 9,5 liter.

– Vi nådde en topp för några år sedan, men nu har konsumtionen gått ner samtidigt som allt mer säljs via Systembolaget. Det är en bra utveckling, men vi får inte glömma att drickandet fortfarande är mycket högre än vad det var före EU-medlemskapet, säger Mats Ramstedt.

Statistiken visar också att svenskarna dricker mindre sprit och öl, men mera vin och cider eller blanddrycker.

Sarah Wamala, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet, menar att det är bra för folkhälsan, men hon oroar sig en del för gruppen medelålders kvinnor där det nu finns fler högkonsumenter och kvinnor som dragits in i missbruk.

– Här måste vi bli bättre pedagogiskt på att visa på vinsterna av att inte dricka så mycket. Vi måste nå fram till den här gruppen även om det är svårt, säger hon.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X