Annons
X
Annons
X

Svenskar i final i Bransons tävling

Det lilla svenska företaget Biorecro är i final i Richard Bransons tävling - som går ut på att få bort koldioxid ur atmosfären. Prissumman är på 25 miljoner dollar. ”Vi tror att Richard Branson själv kommer att uppskatta vårt upplägg”, säger bolagets vd.

[object Object]
Superentreprenören Richard Branson. Foto: SIMON PAULIN

Bioteknikföretaget Biorecro är som enda svenska bidrag bland de 2 600 i final i den brittiske superentreprenören Richard Bransons tävling Virgin Earth Challenge. Prissumman på 25 miljoner dollar går till den som bäst, och på kommersiella grunder, kan ta bort koldioxid ur atmosfären i stor skala. Förutom Branson själv tar bland andra den tidigare amerikanske vicepresidenten Al Gore plats i juryn.

- Vi är väldigt glada här på Biorecro, säger vd Henrik Karlsson och ser det som ”ett kvitto” på att bolagets arbete håller hög internationell klass. - Samtidigt vet vi att vi konkurrerar med företag som leds av team från starka amerikanska universitet som Columbia och Harvard, så det är en rejäl utmaning som väntar oss.

I dag, onsdag, kommer de elva finalisterna att offentliggöras i Calgary i Kanada. På Biorecro hade man räknat med att komma till final, trots över 2600 bidrag från hela världen. Och själva ser de ljust på sina chanser att vinna, enligt Henrik Karlsson.

Annons
X

- Tävlingsreglerna är mycket strikta och kräver att tekniken både är testad, kommersiell och skalbar till att ta bort miljardtals ton koldioxid ur atmosfären. Som väl är så uppfyller vi dessa kriterier, och enligt vår mening bättre än de andra bidragen, säger han.

– Tävlingsjuryn består av flera namnkunniga personer, så det ska bli spännande att se vad de tycker om Biorecro och BECCS-tekniken (teknik som kan minska koldioxidutsläppen från fossila bränslen reds. anm). Vi tror att Richard Branson själv kommer att uppskatta vårt kommersiella upplägg, att vi säljer klimatkompensationer och utsläppsrätter till kunder, snarare än att enbart prata om visioner eller forska i ett lab.

Biorecro grundades 2007, och befinner sig i slutet av sin uppstartsfas. Verksamheten har främst finansierats av investeringar från affärsänglar i Sverige, USA och Storbritannien, men man har även fått stöd från ALMI och Tillväxtverket.

Hur skulle ni investera prispengarna om ni vann?

– Vi har haft tur, eftersom de första BECCS-anläggningarna till största del finansierats av forskningsanslag. I en av anläggningarna i Illinois har amerikanska energidepartementet investerat 165 miljoner dollar. Däremot finns det en mindre pilotinstallation som vi planerar tillsammans med University of North Dakota, som vi bara behöver 3 miljoner dollar till, så den är en investeringskandidat. Vi har dessutom en anläggning i Europa som vi planerar för tillfället tillsammans med partners på kontinenten.

Annons
Annons
X

Superentreprenören Richard Branson.

Foto: SIMON PAULIN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X