Annons
X
Annons
X

Svenskar i afghanska strider

Svenska officerare tjänstgör nära stridslinjen i operationer mot talibansk gerilla och upprorsmän i Afghanistan. I striderna har ett tjugotal fiender dödats. Att Sverige hjälper regeringsarmén i strid har hittills varit okänt. Formellt har riksdagen godkänt att Sverige har rådgivare i afghanska armén. Men då framgick inte att de skulle vara med vid strider.

(uppdaterad)
[object Object]
Överste Gunnar Söderström tillsammans med de afghanska styrkorna vid stridslinjen, på en bild tagen av de svenska rådgivarna själva. Strax innan bilden togs exploderade en bilbomb. Till höger: Afghanska soldater vid striderna, utrustade med kulspruta på afghanska arméns standardfordon, en Ford Ranger. Foto: OMTL

Läs mer

individzonen.org individzonen.org mil.se mil.se Utlandsportalen officersforbundet.se soldathem.org soldathem.org En fredssoldats resdagbok mintur.se Kvällspatrull med svenska ISAF-styrkan wwwc.svd.se Mazar E Sharif wwwc.svd.se

SvD kan idag presentera nya uppgifter och bilder som visar att Sveriges engagemang i det oroliga Afghanistan blivit allt djupare. Från och med i år har personal i svensk uniform deltagit som rådgivare i operationer på regeringssidan i norra Afghanistan. I striderna, som har ägt rum under våren och sommaren, har ett 25-tal fiender sökts upp och dödats.

–Fienden kan vara allt från talibaner och upprorsmän med politiska avsikter till smugglare och banditer, säger den särskilda svenska gruppens chef, överste Gunnar Söderström.

Gruppen av svenska rådgivare består av nio personer, varav sex officerare. De är formellt en del av den svenska kontingenten i Afghanistan med 370 personer som ingår i Nato-styrkan Isaf. Men rådgivarnas verksamhet sker skild från den stora svensk-finska basen Camp Northern Lights.

Annons
X

Rådgivarna bor istället några kilometer därifrån på den ame­rikanska basen Mike Spann och arbetar på den närliggande afghanska armébasen Camp Shaheen. Rådgivarna kallas för OMLT (Operational Mentor and Liasons Teams – grupper för operationell rådgivning och samverkan). Syftet är att bygga upp den afghanska nationella armén (ANA).

De svenska rådgivarna arbetar i ANA:s 209:e kår i Mazar-e-Sharif. För första gången har denna kår i år satt in en brigad i strid mot olika upprorsmän. De svenska officerarna har gett råd både till kåren och brigaden under striderna. Rådgivarna har inte stridit med vapen i hand men har däremot tjänstgjort på så framskjutna operationsbaser att det varit skottlossning ”i närheten”.

–Vi måste ju följa med vårt moderförband, det är ju vårt jobb. Om vi inte åker med ut i strid blir det ingen trovärdighet för oss ifrån våra afghanska kollegers sida, berättar överste Söderström med tidigare erfarenhet som chef för jägarförbandet K4 i Arvids­jaur.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För den Nato-ledda Isaf-styrkan, där övriga svenskar ingår, gäller att den endast får öppna eld om den angrips. ANA kan däremot aktivt söka upp och förgöra upprorsmän. Det sker i en slags gerillabekämpning enligt samma taktik (counterinsur­gency) som framgångsrikt använts under senare tid i Irak.

  –Brigaden har genomfört fyra operationer. I två månader har vi varit i fält med dem och bott i öknen. Det var lyckade operationer, vi slog fienden, berättar en annan rådgivare, överstelöjtnant Jörgen Larsson.

  Enligt generalmajor Afzal Aman vid ANA består fienden av ”bad guys”. Han preciserar dem som talibaner och Hezb-e-Islami Gulbuddin, en afghansk grupp med band till talibanledaren Mulla Omar. Dessutom finns enligt general Aman motståndsnästen med al-Qaida, samt arabiska, tjetjenska och sudanesiska terrorister. Till detta kommer kriminella gäng och narkotikasmugglare.

  –Vårt mål är att förinta fienden och förhindra uppror. Vi har ett mycket bra samarbete med koalitionens styrkor. Officerarna från Sverige har deltagit i den operativa planeringen och genomförandet. Det har varit mycket bra och framgångsrika operationer, säger generalmajor Afzal Aman.

  I klartext innebär det att den afghanska armén har kunnat utnyttja tyskt spaningsflyg (Tornadplan baserade på Marmal- basen i Mazar-e-Sharif) och luftlandsatt sina trupper med hjälp av Isaf:s helikoptrar.

  –De afghanska soldaterna är tappra. Att få dem att anfalla är inget som helst problem. Vi försöker få dem att bli bättre på att planera verksamheten. Lång­siktig planering krävs för att de så småningom ska kunna slå fienden och besegra den på egen hand, säger överstelöjtnant Jörgen Larsson.

  Annons
  Annons
  X

  Överste Gunnar Söderström tillsammans med de afghanska styrkorna vid stridslinjen, på en bild tagen av de svenska rådgivarna själva. Strax innan bilden togs exploderade en bilbomb. Till höger: Afghanska soldater vid striderna, utrustade med kulspruta på afghanska arméns standardfordon, en Ford Ranger.

  Foto: OMTL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X