Svenskar dricker allt mindre juice

I tider av ekonomisk kris dricker vi mindre juice. Tydligast är trenden på Irland och i Grekland men även i Sverige märks minskningen – men kanske av andra skäl. Jakten på snabba kolhydrater får oss att undvika fruktsocker. Samtidigt anas en motreaktion bland raw food-fantaster där så kallad juicing är stekhett.

Under strecket
SvD
Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX

Enligt ny statistik från Europeiska Juiceorganisationen, AIJN, dricker svenskar och andra européer allt mindre juice. Den tydligaste trenden är att juicekonsumtionen minskat mest i länder som varit extra drabbade av ekonomiska kriser, som till exempel Irland och Grekland.

Även Sverige följer den europeiska trenden – 2012 drack vi 3,8 procent mindre juice och totalt 243 miljoner liter. Den nedåtgående trenden har pågått sedan 2008. Nedgången märks också i EU-länder med hög juicekonsumtion, som Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Ett av få undantag är Nederländerna som har en uppåtgående trend.

En anledning till den minskade konsumtionen av traditionell ”butiksjuice” i Sverige kan vara en ökad medvetenhet om vad juicerna egentligen innehåller. Det tror GI-experten Ola Lauritzson:

Annons
Annons

– Många har fått upp ögonen för att pastöriserad juice inte är så nyttig som man tror. Vid pastöriseringen försvinner en stor del av vitaminerna och även sockerhalten, från fruktsockret, är hög även om inget extra socker har tillsatts.

Svensken konsumerar i snitt 26,7 liter juice per person och år. Det kan jämföras med Tyskland som toppar listan över högst konsumtion per capita med 32,1 liter per person.

– Undersökningar visar att svenskarna inte når upp till Livsmedelsverkets önskade intag av frukt och grönt. Det som är positivt är att Sverige ligger femma i listan av högst juicekonsumtion per capita, säger Peter Odemark, ordförande i den Svenska Juiceföreningen.

Näringsfysiologen Fredrik Paulún tror att sockerrädsla kan ligga bakom svenskarnas minskade intresse för juice:

– Jag tror att trenden beror på att många tror att juice är jämförbart med läsk och saft och därför undviker det. Forskning visar dock att juice är betydligt bättre både för formen och hälsan så det är en orättvis jämförelse. Dessutom är medvetenheten om vilka livsmedel som innehåller kalorier större idag och ska man skära ner på något energiinnehållande är juice ett ganska enkelt val.

LÄS OCKSÅ:
Därför pressar allt fler sina grönsaker

Den ökade medvetenheten har också lett till att konsumenterna letar efter bättre alternativ, som till exempel inte lika hårt pastöriserade juicer med fruktkött som allt fler butiker erbjuder. Det etableras också allt fler juicebarer som erbjuder färskpressade juicer med bättre näringsinnehåll.

En trend som fått ett uppsving i Sverige är så kallad
juicing – alltså att pressa sin egen grönsaks- eller fruktjuice med hjälp av en råsaftcentrifug.

– Grönsaksjuice har ofta ett bättre näringsvärde och innehåller mindre socker än fruktjuice, därför har det blivit ett allt populärare val, säger Ola Lauritzson.

LÄS OCKSÅ:
4 nyttiga drinkar med topping och tillbehör

SVD.SE

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons