X
Annons
X

Svenska miljoner till flyktingar på Lesbos

Initiativet "Vi gör vad vi kan" hade på torsdagskvällen samlat in över 7 000 000 kronor till förmån för flyktingarna på ön Lesbos i Grekland.

En syrisk flykting kramar sin dotter efter att ha kommit iland på ön Lesbos.
En syrisk flykting kramar sin dotter efter att ha kommit iland på ön Lesbos. Foto: DIMITRIS MICHALAKIS/REUTERS

Idén till insamlingen började när Paula Stenström Öhman och hennes familj hade återvänt från en resa till ön Lesbos. Solsemestern hade bytts ut mot volontärarbete för att hjälpa flyktingarna som befann sig på ön och saknade tillgång till mat och kläder.

– Vi hade förstås läst om flyktingsituationen på Medelhavet, men förstod inte hur akut läget var i Grekland förrän vi kom dit, sade Paula Stenström Öhman till Aftonbladet.

När Petra Kauraisa fick höra om hur vännen hade kunnat hjälpa till på ön frågade hon om det fanns något hon kunde göra. Så började insamlingen "Vi gör vad vi kan". Ungefär femton personer arbetar aktivt med att samla in pengar, kläder och hygienartiklar för att slutligen resa ner till Grekland och hjälpa till på plats. Engagemanget har växt i rekordfart.

Annons
X

– Det har varit helt vansinnigt. Det är väldigt mycket att göra och ingen av oss är experter. Vi döpte vår hemsida till "Vi gör vad vi kan" för vi tänkte att vi åtminstone kunde samla in lite pengar och kläder, säger Petra Kauraisa till SvD.

Men projektet blev mycket större än så. På bara några dagar har över 7 miljoner kronor samlats in, och om en vecka ordnas den första insamlingen av förnödenheter såsom kläder och skor i Stockholm. Intresset är redan stort.

– Det är fantastiskt, det är underbar att det är så många vill hjälpa till. Vi har fått in mer pengar än vi hade vågat drömma om, mer än som fanns i vår idévärld. Svenskarna vill verkligen ge just nu för alla ser att det är en oacceptabel situation

Samtidigt säger Petra Kauraisa att initiativet inte borde ha behövts.

– Vi hade önskat att vi inte skulle ha behövt göra detta. Det är inte en naturkatastrof som leder till att vi nu har döda barn på stränderna, det är en situation som går att förhindra och förutse. Kriget i Syrien har ju pågått i fyra år så som vi alla vet, säger Petra Kauraisa.

**8–10 personer kommer **att åka ner till ön Lesbos och stanna ett par veckor för att hjälpa till. Men det är mycket logistik kvar innan det första lastet går den 17 september.

För den som funderar på att göra något för att hjälpa till har Petra Kauraisa ett enda tips.

– Bara börja. Man lär sig under resans gång. Försök hitta folk som har erfarenhet, men jag tror att mitt råd överhuvutag till människor som vill hjälpa till: Det är bara att börja. Man behöver inte tänka så mycket: oavsett vad så hittar man lösningar på vägen, säger hon.

VI GÖR VAD VI KAN vigorvadvikan.com
Annons
Annons
X
Annons
X

En syrisk flykting kramar sin dotter efter att ha kommit iland på ön Lesbos.

Foto: DIMITRIS MICHALAKIS/REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X