Annons

Peter Alestig:Här är sommarens viktigaste klimatnyheter

Smältande is i Norra ishavet.
Smältande is i Norra ishavet. Foto: Helena Larsson/TT

Nästan var tionde svensk tycker inte att klimatförändringen är ett problem, enligt en ny stor undersökning. Det är en av många uppseendeväckande klimatnyheter från sommaren – som även bjöd på ett historiskt genombrott för förnybar energi.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftverk på Gotland.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bangladesh har drabbats av svåra översvämningar.

Foto: Sultan Mahmud Mukut/TT

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel firade med armbågarna vid en presstrräff den 21 juli, efter att EU-ledarna enades om stödpaketet.

Foto: Stephanie Lecocq/ TT

Sommaren 2020 blev, ur ett svenskt perspektiv, något av motsatsen till 2018. Rekordvärme ersattes av rekordkyla, åtminstone under juli. Enligt SMHI var juli på vissa håll den kallaste på över 50 år. För några veckor sedan uppmätte exempelvis Helsingborg den kallaste julitemperaturen sedan 1962 på 6,6 grader, något som säkerligen ledde till ett och annat skämt om att det vore skönt med lite global uppvärmning.

Men den svenska sommarkylan är vad som i statistiska sammanhang kallas en ”outlier”. En datapunkt som sticker ut från massan. Globalt sett har sommaren 2020 varit nära nog rekordvarm.

Annons
Annons
Annons