Annons

Svenskar bidrog till Östturkestans skriftspråk

De svenska missionärerna i Östturkestan hade inte stor framgång med att omvända muslimer, som hotades med dödsstraff om de konverterade. Men missionärernas översättningar och stavningsregler spelade en stor roll för utvecklingen av uiguriska till ett modernt skriftspråk.

Under strecket
Publicerad

Det sitter sju uigurer på Guantánamo. De är frikända och vill åka hem. Men deras hem är ett land som inte finns – Östturkestan.
Östturkestan har länge varit en provins i nordvästra Kina kallad Xinjiang (transkriberades tidigare Sinkiang), vilket betyder ”det nya territoriet”. Efter Folkrepublikens grundande 1949 har det fullständiga namnet på provinsen varit ”Det autonoma uiguriska området Xinjiang”. Begreppet Östturkestan, som tidigare användes av turkiska folk och i västvärlden, är numera förbjudet i Kina eftersom det anses ha separatistiska anspråk. Uigurerna är ett centralasiatiskt, muslimskt, turkspråkigt folk. De utgjorde tidigare majoriteten av befolkningen i Xinjiang, men den kraftigt ökade inflyttningen av kineser efter 1949 har slutligen ändrat på proportionerna. I dag utgör uigurerna cirka 45 procent av totalt 19,5 miljoner invånare (enligt folkräkningen år 2000). Uigurernas krav på större självständighet och religionsfrihet har mött hårt motstånd från den kinesiska regimen. Deras situation kan på många sätt jämföras med den i grannprovinsen Tibet.
Redan år 2003 blev de fängslade uigurerna på Guantánamobasen helt frikända från alla misstankar om terrorism. De hamnade där av misstag men kan inte resa därifrån eftersom de inte har någonstans att ta vägen. I våras släpptes fem andra uigurer från Guantánamo. Efter fyra och ett halvt års fångenskap flögs de till Albanien, där de fått politisk asyl. Inget annat demokratiskt land ville ta emot dem. Deras öde har nyligen tagits upp i radioprogrammet Konflikt i P1, genom Randi Mossige Norheims reportage. Direkt efter det att uigurerna anlänt till Albanien begärde Folkrepubliken Kina dem utlämnade. Kina är även villigt att ta emot de kvarvarande sju uigurerna. Men USA kan inte lämna ut dem dit eftersom de där riskerar tortyr och dödsstraff. Att vara uigur och befinna sig utanför Xinjiangs gränser kan vara tillräckligt för att betraktas som terrorist i Kina.

Xinjiang eller Östturkestan kan låta avlägset för en svensk. Men det finns fler kopplingar mellan Östturkestan och Sverige än vad man skulle kunna tro. Det finns till och med de som har hävdat att svenskarna härstammar från staden Kashgar i södra Östturkestan. Uppgiften finns i den franske orientalisten och historieskrivaren Pétis de la Croixs arbete om Djingis Khan från 1710. Enligt ambassadören och turkologen Gunnar Jarring (1907–

Annons
Annons
Annons