Svante Lundgren:Svenskan som inte teg en hjälte i det tysta

Alma Johansson hjälpte utsatta kvinnor och barn i Musch, Mezereh, Konstantinopel och Thessaloniki, blev ögonvittne till det armeniska folkmordet och lyckades rädda några armenier undan bödlarna. Först nu finns en biografi om denna bortglömda svenska hjälte.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Alma Johansson (1881–1974).

Alma Johansson (1881–1974).

Foto: KMA
Annons

Politiker framställer gärna Sverige som en humanitär stormakt och tänker då på landets internationella engagemang och stora flyktingmottagande. Flera svenskar har också genom historien gjort viktiga humanitära insatser för vilka de fått uppskattning och ibland berömmelse. Många minns med tacksamhet personer som Raoul Wallenberg, Folke Bernadotte och Harald Edelstam.

Bortglömda är däremot tusentals personer, huvudsakligen kvinnor, som gett decennier av sina liv för att göra en humanitär insats i andra länder. Många av dessa var missionärer. En av dem hette Alma Johansson. Hennes livsöde skiljer sig från andra kvinnliga missionärers därför att hon blev vittne till ett folkmord. I år, då det gått 40 år sedan Alma Johanssons död och då det snart är 100 år sedan det armeniska folkmordet, har det sent omsider utkommit en biografi över denna remarkabla kvinna. Janne Carlssons ”Tiga kan jag inte. Alma och armenierna” (Artos förlag) är en kort och välskriven biografi över en kvinna med ett samtidigt vackert och tragiskt livsöde.

Annons
Annons
Annons