Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Johanne Hildebrandt: Svenska värderingar gäller ännu inte alla

Ledare kolumnister
Anna Kinberg Batra på nationaldagen.
Anna Kinberg Batra på nationaldagen. Foto: Maja Suslin/TT

”De svenska värderingarna är under attack”, sa Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra under sitt tal på nationaldagen. Som exempel på detta angavs när någon förhindras gå på stan, besöka ett badhus, eller när en dotter gifts bort mot sin vilja, någon tafsar i folksamlingar eller hotar kvinnor på asylboende.

Det borde vara ett ansvar för alla att stå upp och förvara den frihet och de rättigheter som borde vara självklara för alla, men så är det inte. I Skåne har ännu en handskakningsdebatt har blossat upp efter att en passkontrollant hos gränspolisen i Skåne vägrat att skaka hand med sina kvinnliga kollegor.

Ann Silbersky-Isaksson, HR-chef på polisen i Region Syd säger till SVT att religionsfriheten i detta fall väger tyngre än jämställdhet. Men enligt islamologen Jan Hjärpe har handskakningsvägran ingen med religion att göra, utan bygger på seder och traditioner. Så varför ska polisen acceptera detta uttryck för en persons värderingar?

Annons
X

Vi lever i en sekulär, jämlik demokrati, men ändå gav Malmö stad 59 asylsökande flickor tillstånd att bo tillsammans med vuxna män, och i flera fall handlade det om gravida sextonåriga flickor. Är barnäktenskap okej om flickan råkar vara född i ett annat land? Omfattas inte alla barn av samma rättigheter?

I torsdags kritiserade Human Right Watch den humanitära stormakten Sverige för att ensamkommande flyktingbarn inte fick stöd eller hjälp, trots att de utsatts för traumatiserande händelser.

SR rapporterade i veckan att kommuner placerar vuxna män på hem för ensamkommande flyktingbarn. På Migrationsverket säger man att det finns en osäkerhet om hur man ska behandla dem som påstår sig vara under 18 år, även om man misstänker att så inte är fallet. Varför låter en myndighet vuxna leva bland barn, på hem de inte har rätt att bo på? Vem skulle låta sin egen tonåring att bo i en sådan miljö?

Över 300 ensamkommande flyktingbarn har försvunnit från sitt boende bara i år, och ingen verkar veta var de finns. Förra året var de drygt 1 000 så därmed har 1 300 ungar tappats bort i ett land som anser sig vara världsledande på mänskliga rättigheter.

SVT rapporterade i ett inslag den 7/6 om en kristen familj som flydde till Sverige där de blivit trakasserade för att de inte är muslimer. Värst utsatta blev döttrarna och trots att de bad personalen om hjälp hände inget förrän en av flickorna blev misshandlad. Likaså har ensamstående kvinnor blivit sexuellt trakasserade på flyktingboendena. Borde inte kvinnors rättigheter omfatta alla?

Flyktingkrisen innebär en förändring i samhället, vilket skapar påfrestningar och ställer våra värderingar på sin spets. I den bästa av världar skapar det enighet om vad det är vi vill värna om och försvara, i stället för att det gör oss så ängsligt toleranta att andra råkar illa ut.

Att människor behandlas utifrån vad de gör, och inte döms på grund av sin födelseort, kön eller efternamn borde vara självklart i Sverige, och denna värdering borde genomsyra samhället. Där är vi uppenbarligen inte än. Därför behövs debatten som Anna Kinberg Batra initierat.

Annons

Anna Kinberg Batra på nationaldagen.

Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X