Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar ”Svenska värderingar” blir en mardröm

Johannes Anyurus nya roman är en dystopi om ett framtida islamofobiskt apartheidsamhälle, där människor isoleras i stängda zoner och ”svenska värderingar” blivit totalitära sanningar.

Johannes Anyurus nya roman ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” är en dystopi som lägger sig nära verkligheten.
Johannes Anyurus nya roman ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” är en dystopi som lägger sig nära verkligheten. Foto: Staffan Lowstedt / Svenska Dagbladet
Bokvåren 2017

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Författare
Genre
Prosa
Förlag
Norstedts

301 s

Med ”En storm kom från paradiset” fångade Johannes Anyuru en faders främlingsskap, en exil och med den en sorg över ett Sverige som aldrig gav en chans, en sorg stark nog att brisera som en storm. Det blåser också genom hans nya roman, vindar som ruskar och skakar den där svenska idén om Sverige som i grunden ohotat tryggt och demokratiskt. Tryggt för vem? Demokratiskt hur länge?

Referenserna till Charlie Hebdo och Lars Vilks är uppenbara.

”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” är en fantasi om en dystopisk framtid som lägger sig så nära verkligheten att det blir skrämmande på riktigt, även när den målas med väl tjocka penseldrag.

Annons
X

Det är ett intrikat romanbygge som utspelar sig på flera tidsplan och på flera nivåer av fiktion. Det inleds med ett terrordåd i en seriebutik i ett nutida Göteborg. Berättarblicken är riktad mot en namnlös flicka som filmar hela förloppet, hon och två unga män utför dådet i Daeshs namn (som vanligtvis kallas IS). De riktar in sig på en kontroversiell tecknare som samtalar på scenen. Butikens ägare heter Christian Hondo, referenserna till Charlie Hebdo och Lars Vilks uppenbara.

I nästa del introduceras författaren – väletablerad, ung, småbarnspappa och svensk muslim. Han möter terrorflickan på den rättspsykiatriska avdelning där hon sitter inspärrad eftersom hon inte minns vem hon är. Enligt omvärlden är hon belgisk medborgare, enligt henne själv kommer hon från framtiden. Från ett Sverige som från och med terrordådet i seriebutiken förvandlats till ett islamofobiskt apartheidsamhälle där Sverigefiender isoleras i stängda zoner, medborgargarden mördar muslimer med myndigheternas goda minne och ”svenska värderingar” blivit totalitära sanningar.

Johannes Anyurus nya roman ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” är en dystopi som lägger sig nära verkligheten. Foto: Staffan Löwstedt

Hennes egen berättelse om sitt liv i det landet utgör romanens tredje skikt. Hon ger författaren buntar av papper med text. Han läser och flickan på rättspsyk äter sig in i honom. Hennes ord förändrar hans blick. Han har själv vuxit upp i det förortsområde i Göteborg som hon skriver sedan förvandlas till interneringsläger för invandrare och oppositionella svenskar. Samma plats som han fortfarande går till varje fredag för att uppsöka moskén. Be, träffa vänner och vara lite tacksam mot det stilla livets lycka, framför allt den rusande kärleken till sin lilla dotter, till sin fru och till den tillvaro de skapat åt sig. Tills terrorflickans text osäkrar allt.

Om de vägrar spärras de in i läger där de tvingas äta fläsk och rita nidbilder av profeten.

Johannes Anyuru är sparsmakad med metaforerna denna gång, texten är i stora stycken rak och återhållsam. Lämnar utrymme åt den hisnande framtid som framträder genom flickans psykotiska vision. Den är delvis en logisk följd av den nya avhumaniserade flyktingpolitik som vi levt med sedan ett år tillbaka, av den överhettade debatten om no go-zoner och islamistiska terrorhot på svensk mark. Delvis en skrattspegel av det välmenande Sveriges yttrandefrihet och demokratiska värderingar, som måste gälla för alla. För hur tvingar man fram frihet, och vems frihet är det man menar? I det framtida Sverige måste alla invandrare skriva på ett samhällskontrakt, ett konkret dokument, där de lovar att vara ”fria” och ”toleranta” på majoritetsamhällets villkor. Om de vägrar spärras de in i läger där de tvingas äta fläsk och rita nidbilder av profeten.

Anyuru tar ibland fram den stora släggan för att krossa svensk självgodhet, emellanåt känns dystopin lite trubbig. Men den har sin verkan. Någonstans mitt i läsningen av de fasansfulla beskrivningarna av förtryck, tortyr och mänskliga experiment märker jag att min blick förändras. Jag fylls av rädsla inför varje generaliserande beskrivning av muslimer i medierna, känner ett påtagligt hot strömma från varje nyhet om högerextrema krafter, åsikter, handlingar. Samma känsla som många muslimer levt med länge i Sverige. Den växer hos Anyurus författare till skräck, till en fasa så stark att han bestämmer sig för att lämna landet.

Det är en teologisk tanke inom islam, att allt levande är en kärleksdikt från Allah till Muhammed.

Där, i paranoian som kanske är befogad, möts trådarna: fantasin och verkligheten, berättandet som besvärjelse mot det värsta tänkbara. Allt flätas samman till ett både drabbande och intelligent utforskande av vilka vägar människan är kapabel att ta. De som leder rakt in i ondskan, vare sig den är fascistisk eller islamistisk. ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” är vad författarens fru Isra säger om de unga västerlänningar som reser för att strida med IS.

Eller den väg med kärleken som kan leda till hopp.”Du är en kärleksdikt” säger den namnlösa flickans mamma till henne i hennes diktade framtid. Det är en teologisk tanke inom islam, att allt levande är en kärleksdikt från Allah till Muhammed. För Författaren är det hans dotter som är den dikt där det går att finna försoning och en väg ut ur skräcken. Det är vackert.

Annons

Johannes Anyurus nya roman ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” är en dystopi som lägger sig nära verkligheten.

Foto: Staffan Lowstedt / Svenska Dagbladet Bild 1 av 2

Johannes Anyurus nya roman ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” är en dystopi som lägger sig nära verkligheten.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X