Annons
X
Annons
X

Svenska universitet på internationell topplista

Karolinska institutet, Uppsala universitet och Stockholm universitet klättrar rejält på världsrankningen. Enligt årets Shanghailistning är Karolinska institutet Europas främsta inom klinisk medicin.

Rankingen utkommer årligen och startades 2003 på Jiao Tong-universitetet i Shanghai. Den har sedan dess blivit en av de viktigaste i världen.

Över 12 000 lärosäten har mätts och bland de 500 främsta i världen finns i år totalt elva svenska lärosäten. Årets raketer är också svenska: Stockholms universitet har klättrat nio platser till plats 79, Uppsala universitet har klättrat tio platser till plats 66 och Karolinska institutet har klättrat åtta platser och ligger nu på plats 42.

– Vad som glädjer oss mest är att vi är rankade som nummer ett i Europa i klinisk medicin, och är bland de tio bästa i världen inom samma område. Men sådana här undersökningar måste alltid tas med en nypa salt, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor på Karolinska institutet.

Annons
X

Kriterierna som mäts är bland annat forskare och tidigare studenter som vunnit Nobelpriset och Fieldsmedaljen, artiklar som publicerats i ansedda tidskrifterna som Nature och Science, och citeringar av andra forskare.

Rankingen tillämpar alltså ett strikt forskningsperspektiv, och säger lite om kvalitén på utbildningen.

– Det är väldigt svårt att säga att det här är studentinformation, säger Ellen Almgren som är utredare på Högskoleverket och har undersökt olika universitetsrankingar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Harriet Wallberg-Henriksson, rektor på Karolinska institutet, håller med.

  – Vi är ett väldigt forskningsintensivt och forskningsstarkt universitet, och det spelar givetvis roll att vi har så många toppforskare, säger hon.

  Varje år sedan starten har Harvard i USA rankats främst. Listan domineras också, som vanligt, av anglosaxiska universitet. I år finns 54 amerikanska lärosäten och elva från Storbritannien bland de 100 främsta. Inga lärosäten från Kina, Indien, Afrika eller Sydamerika tog sig in på topp 100.

  Resultaten har tidigare väckt debatt inom EU, då kontinentens lärosäten ständigt hamnar långt ner i rankingen. EU har därför startat ett projekt för att ta fram en alternativ ranking som tros passa europeiska universitet bättre.

  Forskarna bakom rankningen har också erkänt att kvalitén på universitet inte kan mätas exakt och med endast siffror, och att rankingen ska användas med försiktighet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X