Annons
X
Annons
X

Svenskar måste övernatta i Turkmenistan

Ett charterflygplan på väg från Phuket i Thailand till Arlanda flygplats tvingades på grund av sjukdomsfall landa i Turkmenistans huvudstad Asjchabad.

Ombord finns 291 passagerare och nio personer i besättningen och de måste nu övernatta på flygplatsen.

Av TT
(uppdaterad)
Ett flygplan tvingades landa i Turkmenistans huvudstad Asjchabad. Flygplanet på bilden har inget med händelsen att göra.
Ett flygplan tvingades landa i Turkmenistans huvudstad Asjchabad. Flygplanet på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Johan Nilsson/TT

– Det beror på att besättningen måste få sin vila, säger Mathias Bergendahl, nordisk informationschef på den tysk-brittiska resekoncernen TUI, till TT.

Planet skulle ha landat på Arlanda klockan 14.45 svensk tid. Men vid tiotiden på förmiddagen måste det gå ner i Asjchabad på grund av sjukdomsfall och där fastnade passagerarna, som huvudsakligen är svenskar.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Först uppstod problemet med att reglerna säger att tekniker måste inspektera planet innan det får lyfta igen, bland annat eftersom bränslemängden är en annan än innan det lyfte från Phuket. Men TUI löste det problemet.

  Annons
  X

  Samtidigt fanns hela tiden risken att besättningens frist för dygnsvila skulle löpa ut, och det gjorde den. Reglerna säger att det måste gå tio timmar från det att vilan börjar, och därför måste alla övernatta till på onsdagen.

  Men Bergendahl påpekar att Turkmenistan har visumtvång. Därför ordnar TUI mer eller mindre organiserade övernattningsplatser åt så många som möjligt av passagerarna, men de måste finnas innanför passkontrollen.

  – Vi kommer att prioritera barnfamiljer och äldre och naturligtvis besättningen, säger Bergendahl.

  Han säger också att det kan bli så att passagerare måste övernatta i mindre organiserad form på flygplatsen, men alla ska få mat.

  – Man kommer att få middag och frukost, säger Bergendahl.

  Han uppger också att TUI står för övernattningskostnader och mat.

  Ytterligare ersättningskrav kommer att hanteras individuellt när planet väl är tillbaka i Sverige igen, enligt Bergendahl.

  Annons

  Ett flygplan tvingades landa i Turkmenistans huvudstad Asjchabad. Flygplanet på bilden har inget med händelsen att göra.

  Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X