Annons
X
Annons
X

Svenska turister fast i oroligt Thailand

Tusentals resenärer – däribland flera svenskar – är strandsatta i Thailand sedan regeringsfientliga demonstranter igår blockerade landets flygplatser. Samtidigt som oroligheterna fortsätter flyger flera hundra svenska resenärer ner till Thailand på måndag.

Demonstranter i Thailand blockerade flera av de större flygplatserna.

Demonstranter i Thailand blockerade flera av de större flygplatserna. Foto: REUTERS

Läget var fortsatt spänt i Bangkok under gårdagen. Infarterna till flera flygplatser på stora turistorter blockerades helt av demonstranter och inga flygplan tilläts lyfta eller landa. Researrangören Ving hade åtta danska resenärer som skulle flyga till Stockholm igår kväll från turistön Phuket. Först kom bud om att flygplatsen skulle öppna vid 19 lokal tid (klockan 14 enligt svensk tid) men det ändrades sedan till midnatt lokal tid. Drabbade resenärer fick igår inkvarteras på hotell.

–På måndag har vi 120 svenskar som reser ner till Phuket och 120 som ska resa hem. Vi hoppas att det har löst sig till dess, sade Vings informationschef Magdalena Öhrn, till SvD vid 18-tiden.

Flera Apolloresenärer var bokade på flyg från Koh Samui till Köpenhamn. En svensk och 25 danskar blev strandsatta och fick övernatta på hotell. Fritidsresor uppger att de har 468 svenska turister i landet, men ingen av dessa var inbokade på något flyg igår. Däremot är ytterligare 200–300 svenskar inbokade på flyget ner på måndag.

–Vi följer UD:s rekommendationer och de har inte avrått från att resa till Thailand. Vi avvaktar och följer händelseutvecklingen noga. Normala avbokningsregler gäller, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.

Regeringsbyggnaden i Bangkok har sedan i tisdags belägrats av tusentals demonstranter som vill störta regeringen. Tidigt igår morse forcerade thailändsk kravallpolis de avspärrningar som demonstranterna satt upp runt premiärministerns kansli.

Ett antal demonstranter skadades lindrigt när slagsmål utbröt mellan demonstranter och ett hundratal polise. Under dagen använde polisen tårgas mot omkring 2000 personer som omringade polishögkvarteret. Utrikesdepartementet råder svenskar i Thailand att undvika stora folksamlingar och demonstrationer.

Mejla SvD.se

svd.se
Annons
X
Annons
Annons
X

Demonstranter i Thailand blockerade flera av de större flygplatserna.

Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X