”Svenska truppen starkare än någonsin”

Under strecket
Publicerad
Annons

ATEN Den svenska OS-truppen är sällsynt liten men förväntningarna också sällsynt höga. - Den svenska OS-truppen är starkare än någonsin. Starkare än den i Sydney och dubbelt så stark som i Atlanta, säger SOK:s sportchef Stefan Lindeberg.
Bara 117 svenskar har kvalificerat sig för svettiga sommarspel i Aten, vilket är den minsta blågula truppen sedan Montreal, 1976, med 116 deltagare. En tredjedel har försvunnit jämfört med de senaste fem sommarspelen. Statistiskt sett är det företrädesvis män eftersom truppen består av 46 procent kvinnor - en ökning med tio jämställda procent.

Och även om Sveriges olympiska kommitté (SOK) reviderat målsättningen att ta 20 medaljer är förväntningarna ändå högt ställda. Tolv medaljer blev facit i Sydney, 2000, och nu ska det helst bli fler.
Den svenska truppen fylls på och SvD genskjuter Stefan Lindeberg medan han inväntar en försenad skytt utan ackreditering på flygplatsen. Det är inte helt enkelt att flyga in med pistoler och gevär i Aten i dessa dagar.
Småsvettigt. Och ute är det 36 grader!
Att den svenska truppen är så pass liten har två huvudsakliga orsaker. Dels har SOK:s krav på de aktiva för att kvalificera sig skruvats åt under senare år och dels har de internationella kvalgränserna blivit mycket tuffare.
Eftersom Internationella olympiska kommittén (IOK) vill banta, eller åtminstone begränsa, antalet deltagare i sommarspelen sätter specialförbunden hårda och ibland slumpartade gränser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons