Annons
X
Annons
X

Svenska styrkor nämns i de hemliga rapporterna

De svenska styrkorna återkommer vid flera tillfällen i de hemliga amerikanska militärrapporterna, som publicerats på sajten Wikileaks.

Bland annat förekommer uppgifter om hur motståndsmän flera gånger attackerat svenska trupper.

Det visar SvD:s genomgång av materialet.

Över 75 000 hemligstämplade rapporter har publicerats på sajten Wikileaks. På flera ställen i de korta rapporterna från krigets Afghanistan nämns de svenska styrkorna. Rapporterna visar hur de svenska styrkorna upprepade gånger utsetts för attacker, av så väl beskjutning med automateld, raketgevär, som attacker från självmordsbombare. Och hur de svenska styrkorna hittar och röjer minor och gömda bomber.

Här är några exempel ur SvD:s genomgång.

2004

Annons
X

Den 25 februari 2004 dödades fem afghaner som jobbade för en svensk organisation. De hamnade i ett bakhåll några mil norr om Kabul, i provinsen Kapisa. Fordonet männen färdades i besköts och ingen överlevde.

Militären har i nuläget ingen information om händelsen.

2005

Ett svenskt fordon skadades i en kraftig explosion när en amerikansk styrka tillsammans med en patrull från ISAF befann utanför Kabul. Explosionen orsakades av en hemgjord landmina som var fäst på en cykel.

Svenska militären har i nuläget ingen information om händelsen.

2009

En olycka med dödlig utgång inträffade i Kabul när en militärkonvoj färdades genom staden. En civil kvinna försökte ta sig över gatan, men blev påkörd av ett fordon i konvojen. Kvinnan fördes med ambulans till sjukhuset vid Kabuls flygplats, men hennes liv gick inte att rädda. Enligt rapporten ska föraren av fordonet vara svensk och tillhöra ingenjörstrupperna.

2009

En svensk konvoj besköts av motståndsmän när de befann sig i Char Bolak i provinsen Balkh, norra Afghanistan. Svenskarna attackerades med raketgevär men ingen skadades. Motståndsmännen flydde så fort elden besvarades.

Ingen rapport om händelsen har publicerats på svenska militärens hemsida.

2009

Den svenska och finska styrkan genomför en operation väster om Mazar-e-Sharif. Konvojen hamnar i eldöverfall och blir beskjutna med raketgevär och automateld av minst 10 motståndsmän. Svenskarna besvarar elden. Tre motståndsmän dödas. Sju skadade grips. Två svenska soldater skadades i striderna.

2009

En svensk-finsk patrull beskjuts med raketgevär och småkalibrig eld av 6 till 8 motståndsmän. Patrullen besvarar elden och kallar in flygunderstöd från amerikanerna, vilket fick motståndarna att fly platsen. Ingen soldat skadades vid attacken.

2007

En svensk konvoj som passerar genom centrala Mazar-e-Sharif angrips av en självmordsbombare på motorcykel. Motorcykel kör rakt in i det svenska fordonet, men studsar bort innan bomben exploderar. Svenskarna klarar sig oskadda men minst fem civila afghaner dödades i attacken.

2007

I en rapport från 2006 har en svensk styrka observerat en vit Toyota-pickup truck med flera raketgevär på flaket, bara 10 kilometer i från den amerikanska flygbasen Bagram, i Parwan-provinsen. Flygplatsen är oerhört strategiskt viktigt för de amerikanska styrkorna.

Vid den tidpunkten arbetade de svenska styrkorna med att avväpna en lokal krigsherre i området.

Vid upprepade tillfällen har svenska bombexperter kallats in för att undersöka och oskadligöra misstänkta sprängladdningar, även kallade IED, Improvised explosive device.

2007

Svenska bombexperter kallades in efter att några barn som försökte stjäla vattenmeloner upptäckte att det stack ut sladdar från skottkärran som frukterna låg på.

Skottkärran var placerad bara två meter i från en väg som används av ISAF-styrkorna för att transportera material och förnödenheter till trupperna.

Bomben var gömd under vattenmelonerna och kunde senare oskadligöras av de svenska bombexperterna.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X