Annons
X
Annons
X

Svenska storägarna öppna för att sälja Ericsson

Pressen på Ericssons storägare trappas upp dag för dag i takt med att tillsättandet av ordinarie vd dröjer. Nu kommer nya uppgifter som pekar på att storägarna inte ens utesluter att överge sitt ägande i den svenska telekomjätten.

Ericssons kräftgång
Varken Industrivärden eller Investor utesluter en försäljning av Ericsson, enligt uppgifter till SvD.
Varken Industrivärden eller Investor utesluter en försäljning av Ericsson, enligt uppgifter till SvD. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

SvD:s uppgifter om att Ericsson tagit fram en plan för hur man ska upphöra med all tillverkning i Sverige har lett till stor oro både bland bolagets anställda och politiker. En 140-årig industriepok skulle gå i graven. Näringsminister Mikael Damberg har tillsatt en särskild krisgrupp och kritiken från fackförbunden mot planen har varit hård.

Nu gör man hemläxan ordentligt. Det innebär att man måste bilda sig en uppfattning om Ericssons värde vid olika handlingsalternativ.

Men från bolagets största ägare, Investor och Industrivärden, har det varit tyst. Både Investors vd Johan Forssell och Industrivärdens vd Helena Stjernholm har avböjt att bli intervjuade. Investor har låtit informationschefen Stefan Stern lämna några generella kommentarer medan det är locket på från Industrivärden.

Annons
X

Men bakom kulisserna pågår ett febrilt arbete på både Investor och Industrivärden. Krisen i Ericsson har tvingat storägarna att utvärdera flera strategiska alternativ för sitt ägande. Man är nu inte ens främmande för att lämna sitt ägande om det är det som betalar sig bäst, erfar SvD Näringsliv.

– Nu gör man hemläxan ordentligt. Det innebär att man måste bilda sig en uppfattning om Ericssons värde vid olika handlingsalternativ. Därför ser man även över vilket värde Ericsson kan tänkas ge vid en försäljning, som en helhet men också i delar, säger en källa med insyn i storägarnas arbete med Ericsson.

Men man ska också ha klart för sig att det finns ett motstånd hos både Industrivärden och Investor att sälja Ericsson. Men för att kunna fatta beslut om vad som är bäst för de egna aktieägarna måste alla alternativ granskas. I ljuset av att amerikanska Cisco så sent som förra året ville lägga bud på Ericsson, enligt uppgifter i Dagens Industri, skulle en strategisk översyn av alternativen för Ericsson kunna avgöras ganska snabbt.

Utan att göra några större förändringar så riskerar priset att fall ned till 50 kronor per aktie.

Enligt SvD:s källor har Ciscos bud aldrig riktigt lämnat bordet, även om det i takt med Ericssons dalande aktiekurs också blivit väsentligen lägre. Cisco har tålamod. Kaoset i Ericsson och den dalande aktiekursen som följd innebär att det Cisco helst vill köpa, Ericssons patentportfölj, blir allt billigare.

Industrivärdens nya vd Helena Stjernholm och även Investors nye vd Johan Forssell har ett stort fokus på att skapa bästa möjliga avkastning för sina ägare. Att bara låta Ericsson fortsätta med nuvarande strategi med den tillförordnade vd:n Jan Frykhammar är troligtvis det sämsta alternativet för att rädda Ericsson. Investor poängterar att man vill se att en ”ny ledning tar fram rätt strategi”.

– Det är angeläget att Ericsson med en ny ledning tillsammans med styrelsen utarbetar rätt strategi för att förbättra utvecklingen så att avkastningen och vinsttillväxten kan öka. Ericsson har starka marknadspositioner och i grunden goda förutsättningar att dra nytta av global efterfrågan på kommunikationstjänster, säger Stefan Stern, informationschef på Investor till SvD.

Den synen delas också av analytiker som SvD talat med och som utvärderat Ericssons strategiska möjligheter. I en analys från Nordea pekar man på att just aktieägarna och styrelsen nu har ett val som kan leda till att Ericsson-aktien antingen kommer stå i 90 kronor eller falla ned till 50 kronor. I dag är kursen 58,25.

– Utan att göra några större förändringar så riskerar priset att fall ned till 50 kronor per aktie. Jag har svårt att se hur en styckning av bolaget vare sig är möjlig eller skulle bidra med något positivt. Men förändras bolaget till ett specialiserat kostnadseffektivt företag borde det motivera ett pris på 90 kronor, säger Martin Nilsson Ericsson analytiker på Nordea till SvD.

Det finns redan styckningskalkyler klara hos andra oberoende analyshus, det har SvD skrivit om tidigare. Enligt till exempel Arete Research så är sannolikt priset högre på delarna i Ericsson än prislappen på helheten, i dag är bolaget värt under 200 miljarder kronor.

Annons

Varken Industrivärden eller Investor utesluter en försäljning av Ericsson, enligt uppgifter till SvD.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X