Annons

Minnen av rasbiologiskt förtryck väcks till liv

På ytan tvistar staten med Girjas sameby om jakt och fiskefrågor. Men allt fler tolkar in att rättegången egentligen handlar om en förändrad syn från Sverige på sitt urfolk – samerna.

Uppdaterad
Publicerad

GÄLLIVARE. Fjällbjörkarna har skirt gröna knoppar. Vi är i ett vidsträckt landskap i byn Puoltsa 2,5 mil från Kiruna. Matti Berg, ordförande i Girjas sameby, sitter böjd på farstubron. Hunden Skuolfi sitter bredvid. Han berättar om ett besök på en maskinaffär i Kiruna några dagar innan.

– Jag stötte ihop med en man i 50-årsåldern som jag känner ytligt. Han sa: ”Vinner samerna det här målet kommer det att flyta blod”.

Girjas sameby, där Matti Berg är ordförande, har stämt staten för att få rätt att förvalta jakt och fiske i sina egna fjälltrakter. Men många menar att målet handlar om något mycket större.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 9

Kargt men grönt i byn Poultsa 2,5 mil från Kiruna där Matti Berg, ordförande i Girjas sameby bor. Hunden Skuolfi njuter av utsikt och frihet.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 2 av 9

Man har kallat in tunga gardet för det känsliga målet. Fr vJan Erik Oja, f d lagman och chef Gällivare tingsrätt. Christer Thornefors, f d rådman Stockholms tingsrätt - som varit domare i Skandia- och HQ-rättegångarna, Niklas Lind, lagman och chef för Gällivare tingsrätt och Ellen Blind, tingsnotarie. Tavlorna bakom svävar över hela rättegången. De är starkt kritiska mot behandlingen av samer och målade av Anders Sunna.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 3 av 9

Renar efter Nikkaluoktavägen i Kiruna kommun.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 4 av 9

Mats "Matti" Berg, ordförande i Girjas Sameby.Fotograferad i Gällivare iklädd kolt.

Foto: Emma-Sofia Olsson / Svenska Dagbladet Bild 5 av 9

Samebyns representanter samlade på kafé Nyfiket.

Foto: Emma-Sofia Olsson / Svenska Dagbladet Bild 6 av 9

En lustig detalj. I fikapausen gick alla till kaféet mitt över vägen. Statens advokater, från vänster Hans Forssell och Jonas Löttiger, satte sig två bord bort från samebyns gäng - de pratade inte med varandra över gränserna.

Foto: Emma-Sofia Olsson / Svenska Dagbladet Bild 7 av 9

Mats ”Matti” Berg vilar sig efter att ha skott en häst och ska snart börja sko nästa. På bänken bredvid står en av stallets afrikanska dvärggetter på Mats täckväst.

Foto: Emma-Sofia Olsson / Svenska Dagbladet Bild 8 av 9

Mats Berg krattar i ordning i hagen där han eldat upp lite gammalt hö på gården i Puoltsa.

Foto: Emma-Sofia Olsson / Svenska Dagbladet Bild 9 av 9
Annons
Annons
Annons