Annons

Kriget mot skönhetenSvenska städers skönhet ersätts med shopping

Sprängsten dominerar miljön vid S:t Botvids medeltida kyrka i Botkyrka.
Sprängsten dominerar miljön vid S:t Botvids medeltida kyrka i Botkyrka. Foto: Björn Lindahl/TT

Rivningar av gamla byggnader ökar och inte sällan ersätts skönhet med shopping. Mats Wickman läser ”Kriget mot skönheten” och konstaterar att Sverige lider brist på kunskap om hur kulturarvet kan berika ett samhälle.

Under strecket
Publicerad

Galleria Boulevard i Kristianstad täcker en yta som motsvarar tolv kvarter.

Foto: Johan Nilsson/TT

När det blev klart att jag skulle recensera en bok med titeln ”Kriget mot skönheten” trodde jag att det rörde sig om en renodlad pamflett mot rivningar och mot nutida, modern arkitektur. Men undertiteln på boken är ”Ett reportage om förfulningen av Sverige” och som reportage är det ambitiöst och spännande att läsa. Författaren Fredrik Kullberg har åkt land och rike runt och talat med kommunpolitiker, byggnadsvårdare, trädkramare, poeter, museichefer, statstjänstemän med flera, och fram träder en föga smickrande bild av ett Sverige där de som sitter vid makten ytterst sällan bryr sig om kulturarv – eller skönhet.

Boken inleds med ett besök i Kristianstad, där den centrala staden präglas av ett nybyggt jättelikt köpcentrum, Galleria Boulevard, som är byggt i glas och betong och slukar en yta motsvarande tolv kvarter. Det älskas av få och har fortfarande outhyrda lokaler.

Annons
Annons
Annons