Annons

Lena Lind Palicki:Svenska språkets ställning inget som oroar partierna

Medborgarskapsceremoni i Stadshuset. Flera partier vill koppla medborgarskap till krav på språkfärdigheter.
Medborgarskapsceremoni i Stadshuset. Flera partier vill koppla medborgarskap till krav på språkfärdigheter. Foto: Lars Pedersen

Det har talats mycket om språkkrav och undervisningsplikt i den svenska valrörelsen. Däremot går det inte att skönja något engagemang kring språkets ställning i det svenska samhället.

Under strecket
Publicerad

I valtider blir även språk en politisk fråga. Partierna är eniga om att det är viktigt att svenskan förblir huvudspråk i Sverige, men annars har de ganska lite att säga om den språklag som trädde i kraft 2009. De vill heller inte lägga sig i valet av undervisningsspråk på högskolor och universitet, eller vilket språk tv-utbudet eller reklamspråket i det offentliga rummet har.

Ingen större upprördhet kan heller skönjas över att vissa gymnasieskolor låter undervisningen till stor del ske på engelska, även om S har vissa betänkligheter medan SD, KD och M tycker att det är fritt fram för engelskan. De flesta oroas över att kunskaperna i skolans främmandespråk som franska och tyska sjunker, men ingen föreslår några särskilda åtgärder. De är eniga om att det är bra att flygsäkerhetsinstruktioner är på både svenska och engelska.

Annons
Annons
Annons