Annons
X
Annons
X

Svenska Spel stoppar limbo

Svenska Spel lägger ner spelet Limbo med omedelbar verkan sedan SvD avslöjat att det förekommit fusk i spelet.

Limbofinal i TV 4.
Limbofinal i TV 4.

Lotteriinspektionen anser att det är ”anmärkningsvärt” att det statliga spelbolaget inte låtit myndigheten ta del av de rapporter som varnade för riskerna med Limbo.

Det var i januari som Svenska Spel introducerade det nya spelet Limbo. Vinnare blir den som har lägst nummer. Dragningen har skett varje dag i direktsändning i TV 4 och varje lördag har det varit veckofinal.

I lördagens tidning berättade SvD att Svenska Spel inte tagit itu med det utbredda fusket i Limbo. Vad småspelarna inte fått veta är att chansen till storvinst är mycket liten.
Trots att Svenska Spel vetat om att flera av bolagets ombud organiserat syndikatspel stoppades inte spelet förrän nu.

Annons
X

I andra spel är det vanligt att flera personer går samman i ett så kallat bolag, men det är inte tillåtet i Limbo eftersom spelarna på ett mycket enkelt sätt kan blockera enskilda småspelare som sedan inte har någon chans att vinna.
Enligt reglerna får varje spelare max satsa 60 kronor per dag. Men de som går samman kan enkelt kringgå regeln och ett syndikat som satsar 10 000 kronor är nästan garanterat en vinst på 100 000 kronor.
Riskerna med spelformen är väl kända och därför finns inte spelet i andra länder.

Varför stoppar ni spelet?

– Därför att Limbo inte är tillåtet som bolagsspel. Vi vidtog ett antal åtgärder för att förhindra det när spelet lanserades, sen har det visat sig att det ändå förekommer, dock i begränsad utsträckning, säger Svenska Spels informationschef Andreas Jansson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Varför sker det just nu?

  – För att den tidningen du jobbar på uppmärksammade det stort och vi tror det finns en risk att det kan bli mer av bolagsspel och idag har vi inte möjlighet till 100 procent att förhindra att det sker. Därför stänger vi spelet, säger Andreas Jansson.
  '
  Hur länge har ni vetat om att det fuskas?

  – Ja... vi har kunnat se att det förekommit bolagsspel i väldigt begränsad omfattning. Eftersom det skett på en låg nivå och inte haft en reell påverkan på spelet, har vi samtidigt tittat på övervakningssystem. Men nu är risken att vi inte kan kontrollera det här, säger Andreas Jansson,.
  Han uppger att Svenska Spel känt till fusket i någon eller några veckor.

  Limbo har omsatt fyra miljoner kronor i veckan. Under ett år beräknade Svenska Spel nå en omsättning på 200 miljoner kronor och en vinst på 100 miljoner kronor.

  Svenska Spel har tillsammans med ATG en så kallad koncession för att bedriva lotterispel och nummerspel. Limbo är ett nummerspel. Koncessionen utfärdas av regeringen genom finansdepartementet och innebär i princip att Svenska Spel inte behöver något specialtillstånd för Limbo. Det enda bolaget behöver få godkänt från Lotteriinspektionen är den tekniska kontrollutrustningen.

  – När det gäller den typen av fusk som syndikatspel eller andelsspel innebär saknas det möjlighet att stoppa det med hjälp av den tekniska kontrollutrustningen, säger Jonas Söderlund, ansvarig för de statliga koncessionerna på Lotteriinspektionen.

  Som SvD berättade tidigare berättat varnades spelbolagets ledning om problemen med spelet i konsultrapporter redan ett år innan Limbo lanserades.

  – Det är anmärkningsvärt att Svenska Spel inte låtit oss ta del av rapporten i samband med att de ansökte om typgodkännande för den tekniska utrustningen. Hade vi ansett att innehållet var illavarslande hade vi tagit upp det med finansdepartementet, säger Jonas Söderlund.
  Han berättar att en spelare nyligen slagit larm hos Lotteriinspektionen om troliga missförhållanden.

  – Vi fick ett samtal från en privatperson för ungefär en vecka sedan om att personen blivit erbjuden av spelombudet att delta i andelsspel för Limbo. Vi tog då kontakt med Svenska Spel, säger Jonas Söderlund.
  Men inte heller då berättade Svenska Spel för myndigheten om rapporten som varnat för risken för andelsspel.

  Martin Jönssons blogg: En enorm trovärdighetsförlust svd.se Spelsyndikat spelar fult i Limbo http://www.e24.se/dynamiskt/konsumentvaror/did_14886849.asp Kärrbrink litar på kontrollen http://www.e24.se/dynamiskt/konsumentvaror/did_14886880.asp

  Mikael Bondesson, Anna Wetterqvist

  Annons
  Annons
  X

  Limbofinal i TV 4.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X