Annons
X
Annons
X

Svenska soldater skadade i bombdåd

Svenska soldater har skadats av en bomb mot deras fordon i Afghanistan, uppger Försvarsmakten för TT.

Av TT
[object Object]
Brittiska soldater från den fredsbevarande styrkan patrullerar området där bomben exploderade.

Fyra soldater i fordonet skadades vid smällen i staden Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan.

Två av soldaterna är ”mycket allvarligt skadade”, säger Isaf-taleskvinnan Annie Gibson-Sexton till nyhetsbyrån AP.

AP rapporterar att också två civilpersoner skadades av bomben.

Annons
X


Två skadades allvarligt och förs nu till vårt militärsjukhus i Kabul, två andra skadades lindrigt, säger Isaf-talesmannen Riccardo Cristoni i Mazar-i-Sharif till nyhetsbyrån AFP.

Enligt AFP:s poliskällor i staden är samtliga skadade svenskar.

Försvarsmakten bekräftar i ett pressmeddelande att det är fyra svenska soldater som skadats i smällen, som inträffade vid lunchtid svensk tid.

”Omständigheterna kring händelsen är fortfarande oklara”, heter det. Men enligt lokala källor var bomben placerad vid vägkanten, och utlöstes när Isafs fordonskolonn bestående av fyra bilar passerade. De andra tre fordonen verkar inte ha skadats.

För några veckor sedan, den 29 oktober, dödades en brittisk soldat i ett bakhåll i Mazar-i-Sharif. Men attacker mot Isaf-soldater i norra och västra Afghanistan är fortfarande ovanliga.

Värre är det runt huvudstaden Kabul, där två Isaf-soldater dödats bara i november: en portugis när en bomb exploderade i Kabuls utkanter, och en tysk i självmordsbombattacker mot Isaf-fordon.

Talibanerna har tagit på sig ansvaret för självmordsbomberna.

Sverige har cirka 90 soldater i den Nato-ledda fredsstyrkan ISAF (International Security Assistance Force), som totalt består av 12 000 man.

Sverige har haft trupp i Afghanistan sedan den Natoledda fredsbevarande Isaf-styrkan inrättades årsskiftet 2001/2002.I dag finns omkring 100 svenska soldater i landet, men regeringen förslog tidigare i november att den svenska närvaron ska fördubblas, och även inkludera tre civila rådgivare.

Från och med mars 2006 är det regeringens avsikt att Sverige ska ta över ledningen för säkerhets- och återuppbyggnadsenheten i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan.

Isaf har sitt mandat från FN:s säkerhetsråd och dess huvuduppgift är att bidra till säkerheten för den afghanska regeringen, samt för FN och andra hjälporganisationer. Isafs mandat var från början begränsat till huvudstaden Kabul, men utvidgades 2003 till att gälla hela landet.

Perspektiv: Ingen överraskning att svenskar drabbas svd.se Farorna ökar i Afghanistan svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Brittiska soldater från den fredsbevarande styrkan patrullerar området där bomben exploderade.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X