Svenska Skanska en besvikelse

Skanskas resultat i Sverige har rasat dramatiskt de senaste tre åren. En usel byggmarknad för kontor och en allt tristare bostadsmarknad slår hårt mot byggjättens blågula del. Förra veckans kvartalsrapport var en ny kalldusch.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Den svenska verksamheten var den enskilt största besvikelsen i rapporten, säger Erik Nyman, aktieanalytiker på Enskilda Securities. Jonas Andersson, på Nordea Securities, håller med. - Siffrorna för Sverige var svaga. Kanske är företaget medvetet försiktiga.

Kartellmyglet inom Skanska (även inom andra byggbolag) har fått stort utrymme i affärspressen det senaste året. Men Mats Williamsson, vd för den svenska verksamheten, har heller ingen anledning att känna sig stolt över den vanliga byggverksamheten. Rörelseresultatet för Skanska Sverige, som är bolagets näst största marknad efter USA, har stadigt krympt de senaste fyra åren. Första kvartalet i år redovisade Skanska ett rörelseresultat på blygsamma 31 miljoner kronor. Omsättningen under perioden låg på drygt 5 miljarder kronor. Rörelsemarginalen stannade på 0,6 procent.

Annons
Annons
Annons