Annons
X
Annons
X

Erik Thyselius: Svenska Rysslandsvänner

Jimmie Åkesson saknar trovärdighet i försvarsfrågan.

Jimmie Åkesson saknar trovärdighet i försvarsfrågan. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

"För mig är samarbete någonting som sker ömsesidigt och någonting som sker på lika villkor. EU eller Nato kommer aldrig vara den typen av samarbeten för mig." Det sade Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i ett replikskifte till Centerpartiets Annie Lööf under gårdagens partiledardebatt i riksdagen.

Det är svårt att tolka citatet som något annat än att SD under nuvarande ledning definitivt stänger dörren för ett svenskt Natomedlemskap. Det hindrade däremot inte Åkesson från att försöka framställa sitt parti som det mest försvarsvänliga i plenisalen. I flera år hade SD velat satsa på försvaret när de andra partierna i stället gjorde tvärtom, eftersom partiet redan då insåg vilket hot Ryssland utgjorde mot Europa, förklarade Åkesson.

Den högstämda retoriken förlorar dock i trovärdighet eftersom SD i praktiken står för en politik som ligger i linje med Putins ambitioner om ett försvagat Europa. I Bryssel har partiets båda Europaparlamentariker, Peter Lundgren och Kristina Winberg, fört en politik som - medvetet eller ej - de facto gått emot Sveriges intressen och stärkt Moskva (läs även Per Gudmundsons ledare "Är SD Putins nyttiga idioter?" 20/1-15).

Annons
X

I november förra året stod SD värd för en uppmärksammad alternativ nobelgala, där flera av de inbjudna partierna hyser sympati för Ryssland. Huvudattraktionen på tillställningen var före detta ledaren för UKIP, Nigel Farage, som inte har gjort någon hemlighet av att han uppskattar Putins ledarskap. Tyvärr hamnade det mediala fokuset främst på en smått absurd diskussion om huruvida det var rätt av Grand Hôtel att upplåta lokalerna till SD eller inte. Debatten var ett typexempel på hur medierna tenderar att göra bisak till huvudfråga när SD ska granskas.

Att partiets riksdagsledamot Kent Ekeroth medverkat flera gånger i den ryska propagandakanalen RT (tidigare Russia Today) och pratat om den svenska statens sönderfall är också numera väl känt. För att inte nämna alla frågetecken kring personen som kallar sig "Egor Putilov" och under en tid var anställd av Sverigedemokraterna.

En ledare för ett parti som är värd för en gala besökt av "Rysslandsvänner", har anställda på sitt partikansli som uppträder under olika identiteter, en riksdagsledamot som låter sig intervjuas av Kremls främsta propagandaredskap och samtidigt verkar för att gå ur EU och inte vill gå med i Nato, kan inte med trovärdighet sägas verka för Sveriges intressen. Oavsett om man kallar sig "Sverigevän".

Annons

Jimmie Åkesson saknar trovärdighet i försvarsfrågan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X