Annons

Svenska politiker inspireras av Danmark

Framför allt moderater och sverigedemokrater har lånat politiska förslag från Danmark. Arkivbild.
Framför allt moderater och sverigedemokrater har lånat politiska förslag från Danmark. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark nämns ofta i svensk politisk debatt. SD hämtar inspiration i dansk invandringspolitik, M i dansk kriminalpolitik och C vill ha en svensk variant av dansk flexicurity.

Omvänt finns ett stort danskt intresse för Sverige, men då handlar det inte om inspiration.

Under strecket
Cecilia Klintö / TT
Uppdaterad
Publicerad

"Sverige och Danmark har ju väldigt nära band, kulturellt, geografiskt och historiskt", säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, här med polisinspektör Victor Eriksson under ett besök i Rosengård i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT

Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson, tycker att man i Danmark arbetat betydligt mer strukturerat och långsiktigt mot problemen med gängrelaterad brottslighet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap, anser att danskarna har fått islam på hjärnan. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Henrik Vinge, vice gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, tycker att den danska migrationsdebatten präglas av öppenhet. Arkivbild.

Foto: Hanna Franz n/TT

– Sverige har ju på högersidan i Danmark använts för att skrämmas med. Högersidan i Danmark använder Sverige för att visa hur fel allting blir när man är politiskt korrekt, säger Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap på Stockholms universitet.

I samband med det svenska valet och den rekordlånga regeringsbildningen var det henne som danska journalister ringde till för en analys av skeendet i Sverige, eftersom hon är danska, statsvetare och har bott 18 år i Sverige.

Annons
Annons
Annons