X
Annons
X

Svenska politiker inspireras av Danmark

Framför allt moderater och sverigedemokrater har lånat politiska förslag från Danmark. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark nämns ofta i svensk politisk debatt. SD hämtar inspiration i dansk invandringspolitik, M i dansk kriminalpolitik och C vill ha en svensk variant av dansk flexicurity.

Omvänt finns ett stort danskt intresse för Sverige, men då handlar det inte om inspiration.

– Sverige har ju på högersidan i Danmark använts för att skrämmas med. Högersidan i Danmark använder Sverige för att visa hur fel allting blir när man är politiskt korrekt, säger Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap på Stockholms universitet.

I samband med det svenska valet och den rekordlånga regeringsbildningen var det henne som danska journalister ringde till för en analys av skeendet i Sverige, eftersom hon är danska, statsvetare och har bott 18 år i Sverige.

"Sverige och Danmark har ju väldigt nära band, kulturellt, geografiskt och historiskt", säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, här med polisinspektör Victor Eriksson under ett besök i Rosengård i Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 4

Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson, tycker att man i Danmark arbetat betydligt mer strukturerat och långsiktigt mot problemen med gängrelaterad brottslighet.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 4

Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap, anser att danskarna har fått islam på hjärnan. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT Bild 3 av 4

Henrik Vinge, vice gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, tycker att den danska migrationsdebatten präglas av öppenhet. Arkivbild.

Foto: Hanna Franz n/TT Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X