Annons
X
Annons
X

Svenska politiker i turkiskt valkaos

I det kurdiska fästet Diyarbakir i sydöstra Turkiet attackerades människor som firade kurdiska valframgångar i valet av militärer med pepparspray och vattenkanoner.

Svenske politikern Gulan Avci (FP) befinner sig i staden och berättar för SvD att hon hört skott.

Foto: AP

TURKIET

Gulan Avci befann sig i staden som valobservatör. Hon berättar för SvD.se att det som skedde efter valresultatet var att folk gav sig ut på gatorna för att fira, men vad hon såg förekom inga våldsamheter.

– Allt gick fredligt till. Människor var glada. Det var folkfest.

Plötsligt kände hon och hennes sällskap lukten av pepparspray. Sedan dök militärerna upp med vattenkanoner.

Annons
X

– De kör runt på gatan och skjuter med vattenkanoner och använder pepparspray för att stoppa firandet.

Gulan Avci tvingades gömma sig i en park i någon timma för att undkomma militärerna. När SvD når henne försöker hon ta sig till sitt hotell, och berättar att hon hör skottlossning i staden.

– Jag har ont i ögonen av pepparsprayen, säger hon.

Senare
skriver Gulan Avci på twitter: ”Vi har lyckats ta oss tillbaka till hotellet. Det värsta jag varit med om.”

Människorna i Diyarbakir firade att det oberoende blocket, DBP, som har en kurdisk prägel, ökade mandaten från 22 till 36.

Också andra svenska politiker är på plats. För TT rapporterar Anders Lago (S) och Evin Ceti (S) om oroligheterna i Diyarbakir. Inte heller de hade sett några oroligheter från civilbefolkningens sida.

Moderate riksdagsledamoten Margareta Cederfelt befinner sig i Diyarbakir som valobservatör. Hon berättar för SvD.se att hon hann se en mängd poliser på gatorna innan hon kom till sitt hotell i staden.

– Från hotellrummet hör jag höga smällar och folk som skriker. Men jag har ingen avsikt att gå ut och ta reda på vad som händer, säger Cederfelt.

Hon berättar att hon tidigare under dagen när hon besökt vallokaler på landsbygden sett folk som röstat flera gånger, oförseglade valurnor, och väljare som blivit avvisade.

Annons
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 2

Gulan Avci, riksdagsledamot för Stockholms kommun.

Foto: FOLKPARTIET Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X