Annons
X
Annons
X

Svenska pirater skapar internationella rubriker

Piratpartiets framgång i EU-valet uppmärksammas i internationella medier. Utländska journalister har också visat ett stort intresse för enfrågepartiet vars framgångar sätts i samband med domen mot Pirate Bay i april.

Foto: SCANPIX MONTAGE: SVD

Fler artiklar om EU-valet

Journalister från flera europeiska länder hade inför EU-valet rest till Sverige för att göra reportage om Piratpartiet och om svenskarnas syn på dessa frågor efter domen mot Pirate Bay.

Nu skriver de flesta större internationella medier om valskrällen i Sverige. CNN har Piratpartiet som sin andra största nyhet från Europa även under måndagskvällen. BBC lägger nyheten under rubriken Teknik på sin sajt. Även AP och Reuters har långa versioner om Piratpartiet bland sina nyheter om EU-valet idag – och eftersom AP och Reuters citeras världen över kan även läsare i bland annat Indien och Afrika ta del av de politiska förändringarna i Sverige.

Det förklaras också tydligt att Piratpartiet inte har något samröre med själva sajten Pirate Bay – trots likheterna i namnet.

Annons
X

Däremot beskrivs partiets framgång inför EU-valet som helt sammanlänkad med just domen mot Pirate Bay i april då grundarna dömdes till både fängelse och böter i Stockholms tingsrätt. Både AP och BBC har citat från piratpartisterna Christian Engström och Rick Falkvinge som förklarar sambandet och det hastigt växande stödet efter domen.

De internationella medierna spekulerar också i vilken grupp Piratpartiet kan tänkas ingå i när dess representant sätter sig i EU-parlamentet. Både Reuters och AP är inne på likheterna med den liberala gruppen.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX MONTAGE: SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X