Annons
X
Annons
X

Svenska pensioner sämst i Norden: ”Förfärliga siffror”

Risken för fattigdom hos svenska pensionärer är långt större än för den genomsnittlige nordiska pensionären, visar färsk statistik.

− Siffrorna är helt förfärliga, säger Christina Rogestam, ordförande för pensionärsorganisationen SPF Seniorerna.

I Sverige har nu nästan var femte pensionär en inkomst som, enligt EU:s bedömning, innebär en ”risk för fattigdom”.
I Sverige har nu nästan var femte pensionär en inkomst som, enligt EU:s bedömning, innebär en ”risk för fattigdom”. Foto: Hasse Holmberg/TT

Antalet svenska pensionärer som bedöms löpa risk för fattigdom är uppe i 350 000.

Christina Rogestam hänvisar till ny statistik från Eurostat, som visar att trenden för svenska pensionärer går åt fel håll, både jämfört med våra nordiska grannar och övriga Europa. I Sverige har nu nästan var femte pensionär en inkomst som, enligt EU:s bedömning, innebär en ”risk för fattigdom”.

Statistiken bygger på uppskattningar av hur stor andel av pensionärerna (65 år och äldre) som har en disponibel inkomst under 60 procent av medianinkomsten i ett land. Mellan 2005 och 2015 har andelen svenska pensionärer inom den kategorin ökat från 10 till 18 procent.

Annons
X
Grafik: Alexander Rauscher

Samtidigt har motsvarande siffror för EU i genomsnitt sjunkit från 19 till 14 procent. Skillnaden jämfört med våra nordiska grannar är än mer slående. Både Norge, Danmark och Finland visar en minskande andel pensionärer som ligger inom riskzonen för fattigdom. Jämfört med Norge och Danmark är andelen pensionärer i Sverige dubbelt så hög (18 jämfört med 9 procent).

Siffrorna pekar väldigt starkt på att vi måste göra något åt pensionssystemet nu.

Enligt statistiken, som gäller 2015, är antalet svenska pensionärer som bedöms löpa risk för fattigdom uppe i 350 000. Det kan jämföras med 148 000 tio år tidigare. Sedan 2014 har ytterligare 41 000 svenska pensionärer tillkommit.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Många kvinnor kommer att få mycket låga pensioner, det har SvD tidigare rapporterat om. Det bekräftas av EU-statistiken, som visar att det särskilt är kvinnor som hamnar i risk för fattigdom. Av de 355 000 pensionärerna är 253 000 kvinnor och 102 000 män.

  – Siffrorna är helt förfärliga. Jag vet att det är dystert men jag trodde inte att det skulle fortsätta öka så här kraftigt. De pekar väldigt starkt på att vi måste göra något åt pensionssystemet nu och inte bara sikta på att förändra för dem som ska gå i pension om 20 år, säger Christina Rogestam.

  Den verklighet statistiken pekar på, märker hon också av i kontakten med medlemmar. Det handlar ofta om inkomster på 9 000–10 000 kronor efter skatt och det ska täcka hyra, mat och annat.

  − Många jag pratar är uppgivna och bekymrade över sin ekonomi. Trasiga glasögon eller ett tandläkarbesök räcker för att krascha mångas ekonomi, Christina Rogestam.

  Eftersom EU-statistiken kring pensionärers inkomster relaterar till medianinkomsten i ett samhälle påverkas den av förändringar som inte är helt uppenbara. I Spanien, exempelvis, har den stigande arbetslösheten sedan 2008 lett till sjunkande medianinkomst. Oförändrade pensioner visar då att andelen fattiga pensionärer sjunker.

  I Sverige har vi haft en viss motsatt effekt, där bland annat jobbskatteavdraget har lett till en kraftig höjning av medianinkomsten.

  – Därför tycker vi att jämförelsen med övriga Norden är särskilt relevant, säger Anna Eriksson, pressekreterare på SPF seniorerna.

  Hägglund: ”Mamma har väldigt låg pension – trots allt slit”

  Annons
  Annons
  X

  I Sverige har nu nästan var femte pensionär en inkomst som, enligt EU:s bedömning, innebär en ”risk för fattigdom”.

  Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 2

  Grafik: Alexander Rauscher

  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X