Annons
X
Annons
X

Svenska pensionärer har det bäst i Europa

En sammanställning över pensionärers levnadsförhållanden visar att svenska pensionärer har det bäst i Europa, tillsammans med österrikarna. Sämst är standarden för litauiska pensionärer.

AMF har tagit fram ett index som jämför pensionärers situation i 23 europeiska länder. Där utfrågas pensionärer om allt ifrån hälsa och förväntad levnadsålder till inkomster och risk för fattigdom. Resultaten av en undersökning som AMF gjort utifrån indexet visar att svenska pensionärer verkar ha det jämförelsevis bra.

Nio av tio svenska pensionärer säger sig exempelvis vara lyckliga, jämfört med mindre än hälften av de ungerska pensionärerna.

Svenska pensionärer spenderar dock mindre på hotell- och restaurantbesök än många andra europeiska pensionärer. De portugisiska verkar uppskatta restaurantbesök mest, medan danskarna är lyckligast av europeerna.

Annons
X

Efter svenskarna är franska pensionärer de som lever längst. Britter och österrikare är däremot de som spenderar mest tid med att gå på kulturevenemang.

Sämst har pensionärerna det i Grekland samt i de baltiska staterna. I Grekland är det i första hand dålig hälsa som driver ner betyget, medan baltstaternas pensionärsindex försämras av pensionärernas dåliga inkomster.

Undersökningen bygger på statistik från Eurostat och Europeiska Kommissionen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X