Annons
X
Annons
X

Svenska Pen tillbaka på Berns

I december valde Svenska Pen att flytta sitt författarpris Bernspriset från Berns Salonger i Stockholm, efter misstankar om att papperslösa arbetare utnyttjades som svart arbetskraft på det anrika etablissementet. Det var fackföreningen SAC-Syndikalisterna som larmat om missförhållandena.

Av Spektra, TT

Svenska Pen har nu granskat frågan med hjälp av en särskild journalistgrupp inom Pen, och har fått tillgång till dokument från såväl Berns som SAC. Bedömningen är att missförhållandena gällde mellan 2004-2007.

”Det arbetar i dag inga papperslösa flyktingar på Berns. (...) Det finns alltså i nuet inga formella eller etiska hinder för PEN att fortsätta dela ut Bernspriset på plats i Berns lokaler”, skriver Svenska Pens ordförande Ola Larsmo i ett pressmeddelande.

Svenska Pen samarbetar med den internationella organisationen Pen som arbetar för att hjälpa fängslade och förföljda författare över hela världen.

Annons
X

Bernspriset delas ut av Svenska Pen och Berns i samarbete. Prissumman är i år på 20 000 kronor och skulle ha delats ut den 12 december.

Stockholm TT Spektra

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X