Svenska pass ger inget skydd

Dubbla medborgarskap skulle bidra till integration. Men många länder väljer att helt strunta i de svenska passen. Varje år grips och trakasseras svenska medborgare i utlandet utan att utrikesdepartementet kan göra någonting.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sedan fyra år tillbaka får den som skaffar ett svenskt medborgarskap behålla sitt gamla. Tidigare var det otillåtet att vara medborgare i andra länder – efter lagändringen skulle det i stället uppmuntras.
En nästan enig riksdag klubbade lagen år 2001. Sedan försvann frågan från dagordningen.
Men det svenska passet väger lätt när det behövs som mest. Ett land som griper en dubbel medborgare har enligt Haag-konventionen rätt att ignorera det svenska medborgarskapet. Det är inte ens tvunget att informera Sverige.
UD kan bara vädja och hänvisa till humanitära skäl.
– Vi får höra att ”vi har ingen svensk här”. Att det här fallet är vårt och ni ska inte lägga er i, säger Christina Palm, chef för konsulära gruppen på UD.

Intervjuer SvD gjort med medborgare från elva länder visar att problemen handlar om alltifrån svenskar som fängslas utan rättegång till trakasserier. I Tunisien är det till exempel vanligt att omyndiga kvinnor kvarhålls vid gränsen om de reser utan sin målsman.
Sveriges generalkonsul i Istanbul, Ingmar Karlsson, ser hur svensk-turkar som besöker släktingar ofta drabbas:
– Särskilt personer från de kurdiska delarna i sydöstra Turkiet eller dem som flydde landet efter militärkupperna och vars namn fortfarande står kvar på diverse listor hos myndigheterna.
Christina Palm menar att det finns en övertro på det skydd som ett svenskt pass kan ge. Hon uppmanar personer med dubbla medborgarskap att tänka till en extra gång före utlandsresan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons