Annons
X
Annons
X

Svenska officerare dödade i Afghanistan

Två svenska officerare dödades i går när deras patrull besköts väster om Mazar-i-Sharif i Afghanistan. Även en lokalt anställd tolk stupade, och ytterligare en svensk soldat skadades.

Kapten Johan Palmlöv, 28 år och löjtnant Gunnar Andersson, 31 år stupade på söndagen vid en attack i Afghanistan. Flaggor på halvstång på Camp Northern Lights efter attacken.
Kapten Johan Palmlöv, 28 år och löjtnant Gunnar Andersson, 31 år stupade på söndagen vid en attack i Afghanistan. Flaggor på halvstång på Camp Northern Lights efter attacken. Foto: FÖRSVARSMAKTEN OCH SCANPIX

De två yrkesofficerarna, Gunnar Andersson, en 31-årig löjtnant och Johan Palmlöv, en 28-årig kapten, stupade väster om Mazar-i-Sharif när de var ute på fotpatrull. De besköts med finkalibrig eld från ett handeldvapen klockan 11.03 svensk tid.

En afghansk polis kan ha legat bakom attacken. Enligt flera källor till SvD ska de tre som stupade ha dödats av en afghansk polisman.

Något som delvis bekräftas av Försvarsmakten. Enligt Försvarsmakten var personen som sköt svenskarna iklädd en afghansk polisuniform. Mannen avlossade skotten från bara tio meters håll. Vid en efterföljande eldstrid sköts skytten till döds.

Annons
X

– En militärpolisutredning pågår för att klargöra omständigheterna. Det är ännu för tidigt att avgöra om det var en polis eller en förövare iklädd polisuniform. Utredningen sker i nära samverkan med afghansk polis, säger Gustaf Wallerfelt ställföreträdande kontingentschef FS 18, i ett uttalande på Försvarsmaktens hemsida.

Vid attacken var svenskarna på en gemensam patrull med afghanska säkerhetsstyrkor. Den afghanske polisen ska då plötsligt ha öppnat eld mot svenskarna. Eldgivningen skedde på ett avstånd på cirka tio meter. Detta uppger för SvD källor med insyn i det svenska förbandets verksamhet på plats.

Det kan också förklara varför de stupade är en 28-årig kapten, en 31 årig löjtnant och den lokalanställde tolk - men inga soldater. Detta är officersbefattningar som normalt innehas av chefen och chefens ställföreträdare i en skyttepluton. Tolken går i regel tillsammans med chefen. Den som dödade de tre visste vilka i truppen som var de viktigaste målen.

Stämningen i förbandet är samlad och man fokuserar nu på att vidta ”korrekta åtgärder”, sade arméinspektör Berndt Grundevik. Förberedelser pågår också för att ta hem de döda.

Hur många som ingick i patrullen, eller vilket uppdrag de hade är oklart. En 21-årig svensk soldat skadades i foten och vårdas nu på ett fältsjukhus på Camp Marmal utanför Mazar-i-Sharif.

Överfallet inträffade mellan 40 till 50 kilometer väster om det svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif.

Området är oroligt. I veckan genomförde svenska och finländska soldater ett narkotikatillslag där. Fyra personer greps och 70 kilo narkotika beslagtogs, liksom sprängämnen.

Det är också i samma område som en lokalanställd afghansk tolk dödades i ett bombattentat i november, då också fem svenska soldater skadades.

Attacken mot de svenska soldaterna skedde när svenskarna befann sig i en by, enligt den afghanske journalisten Enayat Najafizada i Mazar-i-Sharif.

– Det var talibanerna, inte kriminella, som låg bakom attacken, säger Enayat Najafizada till TT.

Den svenska styrkan i Afghanistan tillhör Livgardet. Efter dödsbeskedet på söndagen samlades personalen. Flaggorna hängde på halv stång.

– Nu måste vi ha beredskap på att ta hand om personalen här i Sverige, Säger Paula Levänen, informatör på Livgardet.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) säger att det var med stort sorg och bestörtning som han tog emot beskedet om att svensk personal dödats och skadats och att dessutom en afghansk medarbetare dödats.

– Jag vill understryka hur viktigt det är att vi står bakom det svenska förbandet i sådana här utsatta tider, säger Tolgfors till TT.

Försvarsministern vill inte uttala sig om det som hänt kommer att leda till att den svenska insatsen i Afghanistan ifrågasätts. Men han säger att det finns ett brett stöd för den.

– Det är sex partier i riksdagen som står bakom insatsen på den nivån som den ligger på, säger Sten Tolgfors.

Det enda riksdagspartiet som helt motsatt sig insatsen i Afghanistan är Vänsterpartiet. Trots det tycker inte partiledaren Lars Ohly att dödsfallen i sig är ett argument för att ta hem styrkorna.

– Men jag tycker ju att det är en dålig idé att ha militär närvaro i Afghanistan, och jag tycker att det som nu inträffat är ett tecken på att det är dåligt. Detta är inte ett isolerat fall, det här är ett av flera tecken på att extremismen växer till sig i landet. Och militär närvaro är fel sätt att ändra den situationen.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger att nyheten om de stupade svenskarna inte ändrar hans åsikt, att den svenska styrkan bör fasas ut successivt för att lämna plats åt nationella myndigheter.

Anders Karlsson (S) är ordförande i riksdagens försvarsutskott. Han vill att den svenska insatsen ska utvärderas år 2011.

Sammanlagt har nu fyra svenskar dödads i Afghanistan.

TT

Annons
Annons
X

Kapten Johan Palmlöv, 28 år och löjtnant Gunnar Andersson, 31 år stupade på söndagen vid en attack i Afghanistan. Flaggor på halvstång på Camp Northern Lights efter attacken.

Foto: FÖRSVARSMAKTEN OCH SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X