Annons

Svenska myndigheter inte lika transparenta

Foto: Francois Mori/TT

I Frankrike är råden som besluten grundar sig på offentliga. Vad händer med den svenska tilliten till myndigheterna när man inte är tydlig med varför vissa beslut fattas – och inte fattas? Det undrar Matilde Tiozzo.

Under strecket
Publicerad

Frankrike befinner sig i sin femte vecka i karantän med kraftiga restriktioner för dess invånare och frågan om hur man successivt skall gå ur den i mitten på maj diskuteras nu. Dagligen påminner medierna om att fyra miljarder människor i nuläget sitter i karantän, kanske för att trösta ett folk som är historiskt känt för sitt caféliv.

I jämförelse med denna restriktiva politik framstår Sverige som lite av ett unikum och franska medier visar bilder på svenskar i alla åldrar som lever precis som vanligt. Kontrasten mot den franska vardagen är stor. ”En avväpnande sorglöshet, det är intrycket man får av svenskarna” rapporterar en journalist för TF1. ”Som om ingenting hade hänt, Stockholms gator och uteserveringar fyllda med folk […] Sverige på en annan planet” inleder en reporter för France2.

Annons
Annons
Annons