Svenska modellen skapar tigerekonomin

Det är en felsyn att tro att framgången för Sverige beror på att välfärden har stramats åt, eller på att vi plötsligt skulle ha fått en arbetslinje. I själva verket beror det på att välfärdspolitiken fortfarande står sig relativt stark. Lärdomen är att skatterna nu måste användas för investeringar, skriver TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik.

Under strecket
Publicerad
Annons

Under det ekonomiska toppmötet i Davos har Sverige och de andra nordiska länderna hyllats för den starka ekonomiska utvecklingen. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har många skäl att vara nöjda, bortsett från att arbetslösheten och utanförskapet inte verkar ge sig så lätt.

Sverige är i tillväxttermer rena tigerekonomin. Frågan många ställer sig är vad denna framgång beror på. Det har delvis att göra med att den flytande kronkursen gynnat svensk export, att Riksbankens snabba räntesänkningar hållit ekonomin under armarna och att regeringen hanterade den inledande finanskrisen på ett bra sätt. Allt detta har lett till förtroende och framtidstro hos företagare och löntagare.

Annons
Annons
Annons