X
Annons
X

Svenska militärbaser kan kartläggas med öppen app

SvD AVSLÖJAR | Värmekartor från en träningsapp visar hur personer rör sig inom och runtom svenska militära anläggningar. Med hjälp av appen har SvD också kunnat identifiera flera personer och knyta dem till Försvarsmakten.

– Det finns ingen möjlighet att främmande makt inte har utnyttjat det här, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys.

Läs mer om Försvaret av Sverige
Livgardet i Kungsängen, med hjälp av enkla sökningar går det att se i detalj hur personer rör sig inne på basen.
Livgardet i Kungsängen, med hjälp av enkla sökningar går det att se i detalj hur personer rör sig inne på basen. Foto: Adam Wrafter

Sverige rustar upp, hotbilden från omvärlden har förändrats och Försvarsmakten öppnar nya regementen när värnplikten nu återinförts. Samtidigt pågår en omfattande underrättelseinhämtning mot svenska intressen, såväl militära som mot samhällets utveckling i övrigt.

Livgardet i Kungsängen, med hjälp av enkla sökningar går det att se i detalj hur personer rör sig inne på basen.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 5

Livgardet i Kunsgängen; mönster över hur personer rört sig inne i det militära området, runt byggnader och runt basen, i något som påminner om patrulleringsrutter.

Foto: SvD Bild 2 av 5

På en av bilderna som SvD sökt fram syns detaljerade rörelser i och strax utanför basen för fjärde sjöstridsflottiljen, Stockholm.

Foto: SvD Bild 3 av 5

Livgardet i Kungsängen.

Foto: Adam Wrafter Bild 4 av 5

I19 i Boden, med högkvarter. På bilden syns flera spår efter hur personer rört sig tvärs över militäranläggningen. Personerna har haft Stravas delningstjänst påslagen och därmed delat rutterna för utomstående.

Foto: SvD Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X