”Svenska medier har svikit i invandringsfrågan”

Genom att vända bort blickarna är svenska medier medskyldiga till att det har fått växa fram parallellsamhällen i landet. Det skriver den norska redaktören Hilde Sandvik, som deltar i ett SvD-seminarium i Almedalen där frågan diskuteras på onsdagen.

Under strecket
Publicerad

Hilde Sandvik

Annons

I sommar har Sydsvenskan satt igång en lång artikelserie om det fattiga Malmö, om en stad där vart tredje barn lever i fattigdom. Aftonbladet har i flera artiklar beskrivit det nya klassamhället. I dagarna skrev Expressen om interna bråk mellan shia- och sunnimuslimer, inte i Syrien – i Örebro.

Sverige är ett land där olikheterna växer snabbt. Detta har skett samtidigt som det har varit en rekordstor invandring till landet. Sett utifrån det har varit som att bevittna ett experiment med skräckblandad beundran. Beundran eftersom det finns en grundläggande öppen attityd gentemot omvärlden i Sverige som man nästan inte hittar någon annanstans i världen. Skräck eftersom så många frågor är obesvarade: Var ska de som kommer till Sverige bo? Var finns jobben? Hur blir det med skolsystemet? Och hur är det med områdena utanför storstäderna där det har uppstått stora parallellsamhällen?

Annons
Annons
Annons