Annons
X
Annons
X

Svenska löntagare lever från dag till dag

Svenskarna är dåliga när det kommer till att ha en ekonomisk krockkudde. Hela 43 procent lever oftast eller alltid från lön till lön.

När Saabs anställda blev utan lön under rekonstruktionen blev det tydligt att många är beroende av att lönen kommer in punktligt på kontot varje månad. Och de Saab-anställda är långt ifrån ensamma. Det visar en kvalitativ undersökning bland 100 personer gjord av Consumer Analysis Limited.

Hela 43 procent lever oftast eller alltid från lön till lön för att få ekonomin att gå ihop. Ytterligare 27 procent svarade att de ibland är helt beroende av sin senaste lön. Över hälften tar mer ekonomiskt ansvar nu än innan lågkonjunkturen.

Det finns olika sätt att få ekonomin att gå ihop. Det vanligaste bland de tillfrågade var att använda kuponger eller presentkort och att handla på lågprisvaruhus. Många säger också att de har låtit bilen stå för att spara bensinpengar.

Annons
X

– Många testar olika metoder för att få ekonomin att gå ihop i dessa tider, säger Jorge Vasquez, VD på CareerBuilder Nordic som presenterar undersökningen i ett pressmeddelande.

– Oavsett om det är genom att hålla en stramare budget, att hitta sätt att få in ytterligare inkomster eller att anpassa sitt sparande gör de flesta sitt bästa för att rida ut den nuvarande stormen. Smarta ekonomiska vanor kommer inte bara hjälpa på kort sikt utan förbättrar även människors framtidsutsikter.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X