Annons
X
Annons
X

Svenska kyrkan har svikit Iraks kristna

Svenska kyrkan är en rik kyrka med stor biståndsverksamhet. Därför är det upprörande att den ignorerar det hat, våld och den intolerans som idag gör att Mellanösterns kristna står inför total utplåning och fördrivning. Det skriver Robert Hannah, svensk-assyrier och riksdagskandidat för FP.

En bild från en gudstjänst i kyrkan i al-Qoush några kilometer norr om Mosul, från den 15 juni i år. Kristna från andra delar av Irak har sökt en fristad här och skydd av kurdiska armén.
En bild från en gudstjänst i kyrkan i al-Qoush några kilometer norr om Mosul, från den 15 juni i år. Kristna från andra delar av Irak har sökt en fristad här och skydd av kurdiska armén. Foto: AP

BRÄNNPUNKT | KRISTNA

Trots den extremt akuta situationen för Mellanösterns kristna är Svenska kyrkans intresse för dem obefintligt.
Robert Hannah

Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska Kyrkan utsågs av pr-firman Westanders till ”Hetast i Almedalen”. Juryn motiverade priset med att Jackelén står upp mot hat och intolerans och att hon blivit en samlande och tydlig röst för alla människors lika värde. Det är ett pris som Jackelén och Svenska Kyrkan må förtjäna för sitt arbete i Sverige – men för sitt arbete i Mellanöstern förtjänar de en skampåle. Svenska kyrkan är en rik kyrka med stor biståndsverksamhet som fullständigt ignorerar det hat, våld och den intolerans som idag gör att Mellanösterns kristna står inför total utplåning och fördrivning.

Frivilligorganisationen Open Doors rapporter visar att kristna är världens mest förföljda religiösa grupp. Mest akut är situationen i Mellanöstern, och särskilt för Iraks kristna assyrier. Sedan jihadistiska Isis invaderat Irak är domedagen för assyrierna nära. Skyddslösa tvingas assyrierna fly städer som Mosul som man bebott sedan före kristendomens tid. Assyrierna vet vad som väntar.

Annons
X

Efter Saddam Husseins fall 2003 attackerade jihadister assyrierna i en sådan extrem omfattning att antalet assyrier i Irak minskade från 1,4 miljoner till under en halv miljon. Över 80 kyrkor förstördes då av jihadister. Omfattningen av flykten var så stor att assyrierna, vilka utgjorde mellan 3-4 procent av Iraks befolkning, stod för 40 procent av alla flyktingar från Irak. Jag tog personligen emot ett antal släktingar på Arlanda som kom till Sverige för att söka asyl och som var märkta för livet av det jihadistiska våldet.

Trots den extremt akuta situationen för Mellanösterns kristna är Svenska kyrkans intresse för dem obefintligt. Istället är Svenska kyrkans internationella arbete i området fixerat vid Israel-Palestina konflikten, en konflikt som till överväldigande del står mellan muslimer och judar. Att det pågår en etnisk rensning av ett av världens äldsta kristna folk, Iraks assyrier, nonchalerar Svenska kyrkan. Medan en hel miljon assyrier har tvingats lämna sina hem och fly jihadistiskt våld satsar Svenska kyrkan istället sina pengar på att lobba för att israeliska apelsiner inte ska säljas på ICA eller Coop. Att assyriska familjer inte har något att äta för dagen är inget som Svenska kyrkan bekymrar sig över.

Av Svenska kyrkans hemsida framgår att man inte har några projekt för att stötta Iraks kristna. Det pågår heller ingen akutinsamling för Iraks kristna. Det är skamligt att Svenska kyrkan inte använder sitt bistånd för Mellanöstern till att återuppbygga krossade kristna församlingar och agerar för att assyrierna och andra kristna folk i Mellanöstern ska kunna överleva den korsfästelse som just nu pågår. Det handlar om kristendomens överlevnad i sitt ursprungsområde. Jag kräver att Jackelén och Svenska Kyrkan öppet redovisar till vilka grupper i Mellanöstern som deras bistånd går till och förklarar varför de kristna folken i Irak inte får någon del av biståndet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De är beklämmande att se Svenska kyrkan vinna priser för mod och motverkande av hat och intolerans när de samtidigt är tysta och oengagerade inför den katastrof som de kristna trosfränderna i Mellanöstern just nu genomlever. Svenska kyrkan har inga problem att stå upp mot hat som muslimer och judar möter här i Sverige eller att tydligt tala om vad man tycker om Israel-Palestinakonflikten. Men när Mellanösterns skyddslösa kristna minoriterer korsfästs av jihadister förblir Svenska kyrkan tyst. Frågan som oundvikligen dyker upp är om denna tystnad beror på en rädsla att framstå som islamofob?

  Svenska kyrkan och Jackelen borde som privilegierade kristna skämmas över hur man sippar rosévin i Almedalen och minglar med PR-konsulter medan man ignorerar att historiska kristna städer som Mosul för första gången på minst 1800 år rensats på kristna.

  ROBERT HANNAH

  svensk-assyrier vars föräldrar flytt Irak och riksdagskandidat för Folkpartiet i Göteborg

  Annons
  Annons
  X

  En bild från en gudstjänst i kyrkan i al-Qoush några kilometer norr om Mosul, från den 15 juni i år. Kristna från andra delar av Irak har sökt en fristad här och skydd av kurdiska armén.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X