Annons
X
Annons
X

Svenska kunder kan få betala för bankkontot

Danske Bank utesluter inte att även den svenska verksamheten kommer att införa en kvartalsmässig avgift för privatkunder för att få behålla sitt konto på banken. I Danmark har åtgärden fått hård kritik.

Foto: DAVID TROOD

Det är de olönsamma kunderna man vill åt och de är många, enligt Danske Banks svenska presschef Erik Kristow. Det är därför man i Danmark från och med idag har infört en avgift på 25 danska kronor varje kvartal för att få behålla sitt konto på banken. Det är lite som om ICA eller Coop skulle ta betalt av kunderna för att komma in i en livsmedelsaffär. Den nya avgiften har också omgående fått kritik.

– Det är inget som kunderna önskar och det är ett uttryck för att Danske Bank befinner sig väldigt långt från sina kunder, säger Kim Valentin på Finanshuset Fredensborg, som sysslar med privatekonomisk rådgivning, till Berlingske enligt TT.

Det finns i nuläget inga planer på att Danske Bank i Sverige ska införa en liknande avgift. Men helt säkra kan kunderna inte vara.

Annons
X

– Man ska aldrig utesluta liknande typer av förändringar när det gäller prismodeller. Det man har sagt från Danmark är att om den här kontoavgiften införs på andra marknader kommer man alltid ta hänsyn till lokala marknadsförhållanden, säger Erik Kristow.

Den nya kontoavgiften drabbar ungefär hälften av bankens två miljoner danska kunder.

Inga andra svenska banker tycks ha några liknande planer. Nordea och SEB säger blankt nej till att ta betalt kvartalsvis för att behålla sitt konto.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: DAVID TROOD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X